Mindazonáltal felbukkan ezen a ponton egy-két bökkenő. Például, hogy a rozé valóban melléktermék, amennyiben – az igen laikusak tévképzetével szemben – nem fehérek és vörösök ügyes kezű házasításából származik, hanem kékszőlők mustjából, amelyet rövid ideig tartottak héjon, ezért halovány. Van, hogy direkt rozéra szüretelnek, és abból a szőlőből más nem lesz. De megesik az is, gyakrabban, hogy a feleslegtől megszabadított mustból a felesleg elválasztásának köszönhetően lesz sűrűbb vörös a végén. A felesleg a rozé.
A másik bökkenő: az elszánt fogyasztó egy idő után annyira elvadul, hogy nem hajlandó beérni azzal, amit sokan szeretnek, és mindenben komolyságot, egyediséget kutat. Olykor a rozéban is. Hogy ez mennyire helyes vagy helytelen, arról nincs értelme vitát nyitni. Ezek nem tudatos dolgok. Így alakulnak.
Ezért kóstoltam meg féltucatnyi magyar rozét mostanában. Mert az elsőben, a másodikban, a harmadikban, a negyedikben, az ötödikben és a hatodikban sem találtam semmit. Az egyik túl savas volt, a másik túl édes, a harmadik cukorkás, a negyedik lapos, az ötödik vékony, a hatodik vastag. Egyik sem ellenséges vagy ihatatlan – de egyik sem szórakoztató. Hiába származott tisztességes pincéből valamennyi.