Törökország félreértette a Brexitet

2016. július 13. 12:07

Az al-Kaida és az ISIL népszerűsége a muszlim oldalon és Donald Trump és Marine Le Pen népszerűsége a keresztény oldalon aktívan tüzeli fel a civilizációk összecsapását.

2016. július 13. 12:07
Atilla Yesilada
Al Jazeera

Amennyiben Törökország Recep Tayyip Erdogan elnök alatt manapság a szunnita muszlim világ vezetéséhez társítja magát, a brexit az iszlám elleni szavazásnak is tekinthető.

(...)

Az al-Kaida és az (ISIS-ként is ismert) ISIL népszerűsége a muszlim oldalon és Donald Trump és Marine Le Pen népszerűsége a keresztény oldalon aktívan tüzeli fel a civilizációk összecsapását két vallás között, ami a hidegháború 21. századi változatává alakulhat.

Trump szakpolitikai javaslata a muszlim bevándorlás betiltásáról nem veszik komolyan, de mégis ez az első eset, hogy »a szabad világban« egy elnökjelölt hivatalosan vallási diszkriminációt hirdetett meg és az emberek szavaztak rá.

Ankara jogosan panaszkodik a növekvő iszlamofóbia miatt, de köszönhetően az AKP [török kormánypárt] politikájának a zsidó-keresztényfóbia is növekszik Törökországban.

(...)

Törökország maga valójában egy nagy erőfeszítés annak a hipotézisnek az elutasítására, hogy a mérsékelt iszlám, demokrácia és a hatékony, szabad piaci kapitalizmus nem tud megférni egymás mellett. De ehhez Ankarának magáévá kell tennie a demokrácia, intézmények és a reform-mátrix európai értékeit, máskülönben a társadalom belső dinamikája és a régió fokozatosan a többi közel-keleti társadalom szintjére fogja lerántani az országot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. július 13. 15:58
Az eredeti post szokás szerint többről szól, mint ez a szinapszis. Példul ez itt: "Inasmuch as France and Germany will try to drive the cost of Brexit high to teach a lesson to other potential "rebels" who may wish to abandon the Union, this effort is very likely to backfire." Az iszalamofob része se igazán világos, a nyelvi hibákkal együtt.
Onurisz
2016. július 13. 14:04
A törökországi egy rendkívül érdekes társadalmi kísérlet arra, hogy lehetséges-e az iszlám reformja. Lehetséges-e a szekularizáció, a hitelvek módosítása (pl. a nők egyenjogúsága), a jogállam és a demokratikus intézmények alkalmazása a muszlim társadalmakban? A kísérletet egy valószínűtlen történelmi véletlen tette lehetővé: egy rendkívül tehetséges muszlim fiú kiábrándult az iszlámból és ennek ellenére sorsfordító időkben a népe vezetője lett. Az az érdekesség a török útban, hogy éppen akkor látszik visszafordulni a hagyományos iszlám felé, amikor a nyugatias életforma küszöbére ért. Talán a kapitalista egyenlőtlenségek korlátozását várják a konzervatív vidéki törökök az iszlámtól és a demokratikus jogaikat arra használják, hogy hatalomra segítsék a rendpárti iszlamista politikát.Ez pedig akár a kísérlet végét is jelentheti. Ha pedig a török kísérlet kudarcba fullad, készülhetünk a legrosszabbra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!