Al-Bagdadi után

2016. június 16. 08:26

Elég nagy most már az akarat, hogy kiiktassák ezt a vérengző szörnyeteget a világkultúra szülőföldjéről. A Nyugat véget vetne az IS és az európai muzulmán diaszpórák közötti mozgásnak is.

2016. június 16. 08:26
Miklós Gábor
Népszabadság

„Talán már két napja nem is él al-Bagdadi, az Iszlám Állam kalifája. Amerikai bombatámadás okozta a halálát a hírek szerint »székvárosában«, Rakkában. Nemrég vesztette el az Iszlám Állam az iraki Falludzsát, bár a kormánycsapatok és a síita fegyveres osztagok még harcolnak a városban a fegyvereseivel.

Változik-e mindettől a helyzet a térségben, megszűnik-e az Európára is nehezedő migrációs és politikai nyomás? Úgy látszik, hogy a nagyhatalmak és a régió kormányai végképp megelégelték ennek a vérengző bűnszervezetnek a pusztítását. Még azoknak a helyi erőknek is elegük lett belőlük, amelyek évekig mögöttük álltak pénzzel, fegyverrel, hírszerzési támogatással, logisztikai segítséggel. Például azok a szunnita államok, amelyek a síita iráni nyomulást akarták megállítani általuk. Vagy azoknak, akik a kurd függetlenségi törekvéseknek akartak véget vetni az IS által. A »kalifátus« azonban veszélyes kihívója lett ezeknek is. Az oroszok nem engedhették meg, hogy kormányzó vazallusukat elveszítsék Szíriában, miközben az IS az észak-kaukázusi régióban is bázisokat nyit.

Elég nagy most már az akarat, hogy kiiktassák ezt a vérengző szörnyeteget a világkultúra szülőföldjéről. A Nyugat véget vetne az IS és az európai muzulmán diaszpórák közötti mozgásnak is. Leegyszerűsítve a menekültáradatot is az IS terrorjának tulajdonítják. Előlük menekülnek. Meg kell akadályozni azt is, hogy a dzsihád nemzetközi brigádjainak veteránjai otthon folytassanak tébolyult terrorháborút. Állítólag most is úton van egy halálbrigád Párizs és Brüsszel felé Szíria partjairól – írták a belga lapok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GregorSamsa
2016. június 16. 11:41
"A Nyugat véget vetne az IS és az európai muzulmán diaszpórák közötti mozgásnak is." Ez miből látszik? Honnan vette ezt a t. szerző? Úgy grasszálnak ki-be, ahogy akarnak :(
kiss.istvan770
2016. június 16. 10:22
„Elég nagy most már az akarat, hogy kiiktassák ezt a vérengző szörnyeteget a világkultúra szülőföldjéről. A Nyugat véget vetne az IS és az európai muzulmán diaszpórák közötti mozgásnak is. „ Talán az USA titkosszolgálatainak életre segíteni sem lett volna szabad az ISIS-t Irakban. Azért erős a gyanúm, hogy még mindig csak a szájkaraténál tart a nyugat. Az ISIS főhadiszállását felrobbantóktól: „az elnököt valóban kedvelik, hiszen ő a nagy vezető, Hafez el-Aszad fia, aki éveken át védte Szíriát az ország ellenségeitől. Így ők a szekuláris Szíriáért harcolnak, ahol a keresztények és a muzulmánok testvérként, szeretetben élnek egymással.” Vajon miért ragaszkodik az USA ennek a „szörnyű diktátornak” a leváltásához? Sajnos hazugság, hogy „Elég nagy most már az akarat”. Valamiért még mindig konzerválni akarják a szíriai polgárháborút.
tango47
2016. június 16. 10:06
Túl egyszerű lenne minden probléma okozójaként egy emberre (szervezetre) mutogatni /eddig egyébként úgy tudtam, hogy az Orbán szerintük/. Azért van ott a térségben és azon kívül is elegendő indok a népvándorlásra.
Crüwel
2016. június 16. 09:45
Jaj ,de PC. Az már gondolom nem fér bele az ímádott sajtószabadságba ,hogy néven nevezze a dolgokat.:. "Például azok a szunnita államok, amelyek a síita iráni nyomulást akarták megállítani általuk. Vagy azoknak, akik a kurd függetlenségi törekvéseknek akartak véget vetni az IS által." Ja és nem mellesleg kurva jól jártak a szinte ingyen olajjal. Persze azon meg majd nem kell csodálkozni ,ha kis idő múlva még több katonája még brutálisabb módon fog tevékenykedni. Az Isis tele van véresebb kezű és brutálisabb önjelölt vezetőkkel, semmi egyéb nem történt minthogy, megint kaptak egy ismert mártírt akire hivatkozva megújult erővel lehet majd folytatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!