Lángokban áll Franciaország?

2016. június 04. 10:19

Annyira virágos a helyzet Magyarországon, hogy le kell nézni azokat, akik nem hagyják magukat?

2016. június 04. 10:19
Corentin Léotard- Ludovic Lepeltier-Kutasi
Hulala

„Kedves olvasók, Egy ősi kultúrájú országról szeretnénk most beszélni, mely valamikor dicsőséges volt, de mostanra megkopott fénye. Egy gyakran kigúnyolt, kicsúfolt, és általában félreértett országról. Ez az ország – biztosak vagyunk benne, hogy rájött –, Franciaország. Ez az első alkalom, amikor magyar tollalt ragadunk, hogy Franciországról beszéljünk. Általában az ellenkezőjét tesszük: Magyarországról írunk franciául. Szóval bocsássa meg nekünk ezt a merészséget, de miután olvastuk az Index egy korábbi cikkét, azt gondoltuk, hogy tisztáznunk kell pár dolgot, és tájékoztatnunk kell a magyar olvasóközönséget.

»Lángokban áll Franciaország«, »a kormány fel akarja rázni a gazdaságot«, »konkrétan azt szeretné, ha kicsit többet dolgoznának  (franciák) mint heti 35 óra«. Arra tudunk csak  gondolni, hogy a cikk írója aggódik a nemzet megdicsőülésének lehetősége, azaz a foci európa bajnokság miatt, hogy ezt a példátlan lehetőséget tönkreteszik a szakszervezetek tiltakozó akcióikkal. Az üzenet egyszerű: »nem kell sajnálni a franciákat, elég gazdagok már így is, és meg kell érteniük, hogy nem jár nekik kiváltág a munkajogok terén«. A cikk szerint a probléma egyértelmű: a francia gazdaság túlkorlátozott, a szakszervezetek túl erősek, ami azt jelenti, hogy a részvényeseknek nincs elég beleszólásuk abba, hogy mi történik a gyárakkal, hogy azok hol működjenek, és hogyan legyen elosztva a bevétel… olyan mintha  a Financial Times írna, vagy valaki olyasvalaki, aki még mindig azt gondolja a világgazdasági válság és a tőzsdeválság után, hogy a piac önkorlátozása és a jóléti állam gyengülése hozzák majd el a »fényes jövőt«,

A cikk írója, ha tényleg teljeskörűen akart volna tájékoztatni, akkor egy kis energiát fektethetett volna abba, hogy utánajárjon annak, amit a törvény ellenzői mondanak. Ezáltal pár dolgot megtudhatott volna a franciákról és Franciaországról, és felfedezhette volna, hogy az ultra-liberalizmuson és a kommunizmuson kívül nem csak az illiberalizmus az alternatíva, hanem sokkal több lehetőség van még. Érdekes lehetett volna ez mindazok számára, akik jobb oktatást jobb béreket, és jobb egészségügyet szeretnének, azok számára, akik szinte ingyen dolgoznak az önkormányzatoknak, azoknak, akiknek rendszeresen nem fizetik ki a túlóradíjjakat, azoknak, akik nem a magánszféra, a multik vagy az emigráció lehetőségének hármasában akarnak élni. Annyira virágos a helyzet Magyarországon, hogy le kell nézni azokat, akik nem hagyják magukat?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. június 05. 11:00
Hollande azt mondta, nem szeretne olyan társadalomban élni, mint amilyen Magyarország. Megnyugtatom a cikkírót, a magyarok többsége nem szeretne olyan társadalomban élni, mint amilyen Franciaország. No-go zónák, állandó félelem a terrortámadások miatt, növekvő bűnözés, árvízvédelem nem megoldott ( nem tudnak 6,5 m magas vizet megfogni ), erőszakos tüntetések, gyújtogatások.......
Cassi
2016. június 05. 10:53
Nyilván nem a zsindexből kell tájékozódni, de nem kell ahhoz neolibnek lenni, hogy valaki ne értsen egyet az erőszakos francia szakszervezetek módszereivel. Azok ugyanis nem oldanak meg semmit. A francia munkaerőt a restriktív szabályok megdrágítják, ezért sok vállalkozás inkább a környező országokba viszi át az új beruházásait. Valamilyen észszerű kompromisszum kellene, ami nyilván nehéz ügy. Ha nem változik a helyzet, akkor mindegy, hogy kit szavaznak meg Hollande helyére, a helyzet romlani fog.
pollip
2016. június 05. 08:30
"A cikk írója, ha tényleg teljeskörűen akart volna tájékoztatni, akkor egy kis energiát fektethetett volna abba, hogy utánajárjon annak, amit a törvény ellenzői mondanak. " Ezt mi is elvártuk volna a francia lapoktól, amikor hamis képekkel, valótlan adatokkal tudósítottak megmozdulásokról, tüntetésekről. Akkor a cikk írói hallgattak.....................
pollip
2016. június 05. 08:23
"„Kedves olvasók, Egy ősi kultúrájú országról szeretnénk most beszélni, mely valamikor dicsőséges volt, de mostanra megkopott fénye. Egy gyakran kigúnyolt, kicsúfolt, és általában félreértett országról. Ez az ország – biztosak vagyunk benne, hogy rájött –, Franciaország." Az index cikke miatt nem kell aggódni:-))) amerikai vélemény. Érdekesebbek az itt olvasható hozzászólások. napjainkból hoznék fel egy témát: franciaország évek óta nem tudja teljesíteni a 3%-os elvárt hiányt, brüsszeltől rendere felmentést kap a teljesítés alól. Mi évek óta teljesítjük ezt a kritériumot és amikor régebben nem, azonnal kötelezettszegési eljárást indítottak ellenünk. A kettős mérce kedvezményezettje általában nem szimpi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!