Kornai János 1989-es Indulatos Röpiratáról

2016. június 13. 12:12

A rendet meg kell teremteni, a privatizációt nem szabad siettetni, írta Kornai János közgazdász a rendszerváltáskor. Programja nem valósult meg.

2016. június 13. 12:12
Ambrus Loránd
Összkép Magazin

„Mai szemmel olvasva Kornai János könyvét az hökkenthet meg bennünket leginkább, hogy mi mindent vett komolyan, amiről hamar megtanították nekünk, hogy nem szabad komolyan venni.

Kornainak az volt a határozott álláspontja, hogy a gazdaságpolitikának jó ideig nem szabad a fejlett piacgazdaságok legmodernebb intézményi megoldásaival kísérleteznie. Amíg a hitelszerződés kultúrája nem erősödik meg, nem okos kifinomult részvénytársasági megoldásokban gondolkozni. A piacgazdaság, amely elválaszthatatlan a polgárosodástól, ugyanis csak szervesen fejlődhet. »Az államosítások, kollektivizálások és konfiskálások sorozata szinte elpusztította a magánszektort, a magánkezdeményezést, a magántulajdont.« »Itt most több évtized esett ki. Egész nemzedékekből oltották ki a polgári eszményeket … nem lehet … mindjárt a legfejlettebb tőkés országok legrafináltabb jogi és üzleti formáit lemásolni«.

A magánkezdeményezéseknek spontán életerejük van, a nyereség illetve a profit megszerzésének vágya jelentős teljesítményekre sarkall. Ebben érdemes is bízni. Azonban a gazdasági fejlődéshez szükséges rend nem alakul ki spontán, mondja a Röpirat. A rendet meg kell teremteni, és a helyes keretek között a normális motivációk meg fogják hozni az eredményt.

És itt van az időtáv kérdése is. Híre ment, hogy a Ganz-gyár egy részét két millió angol fontért akarják megvenni. »Még ha az üzem fizikai vagyona teljesen értéktelen lenne is, maga a Ganz név ennek többszörösét éri«. Ehhez a vagyont és a nevet is jó ideig megfelelően kell menedzselni. A privatizációt nem szabad siettetni. Mindenképpen meg kell várni, amíg az állami vagyontárgyak valódi értékükön kelhetnek el.

Mondjuk ki bátran, hogy a Röpirat programja nem valósult meg. Sőt, megjelenése után pár évvel megvalósítása lehetetlenné is vált.  A megírása után kezdődött politikai küzdelmek során hamarosan eldőlt, hogy az állami szektor vagyonának megvédését nem tűzi zászlajára erős, vagy széles értelemben vett koalíció. A magánszektor önmagától való, fokozatos megerősödése fölött sem tudott vagy akart senki bábáskodni. A stabilizáció elmaradt, pontosabban későbbre maradt.

Ha nem tévedek, az a politikai erő, amelytől Kornai, programjának megvalósulását leginkább féltette (és amely egy idő után az ő koncepciójának felemás, gyors és rendezetlen realizálásában látta magát érdekeltnek), magát baloldalinak határozta meg. És igyekezett is ezt a meghatározást széles körben elfogadtatni. A Röpirat számos elgondolásáról, de főleg a szociálpolitikára és a jövedelmek újraelosztására vonatkozó elgondolásairól azt tartotta, hogy a baloldali politika számára vállalhatatlanok.

Akárhogyan is legyen ez, a Röpiratban felvázolt program nem kapott politikai képviseletet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. június 13. 13:59
De persze a szabadrablók győztek, nem a józan ész és a nemzeti értékek megőrzése.
hátakkor
2016. június 13. 13:33
A mohóság mindig felülírja a józan észt..
marko11
2016. június 13. 13:12
A mi rendszerváltó/privatizáló "elitünket" a saját zsebén, hatalmán kívül semmi nem érdekelte. Így lett a mienk K-Európa leggyalázatosabb rendszerváltása. A privatizáció pedig az ország vagyonának gyors kiárusítása, szétlopása. Akit a gyalázat részletei is érdekelnek: http://komlomedia.hu/video.php?id=2016052301#sthash.XEH92MuT.G2c5qWcH.dpbs
bunko_jobbos
2016. június 13. 12:42
Én is olvastam anno azt a könyvet. Én arra emlékszem, hogy azt írta, hogy az ember lábát, ha le kell vágni, akkor jobb, ha egyszerre levágják, mintha minden nap 5 centit vágnának belőle. Szóval pont az ellenkezőjét népszerűsítette. Úgy is hívhatnánk, hogy sokkterápia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!