Elsiettük a privatizációt

2016. május 30. 12:06

A rendszerváltás óta a közmunka a legműködőképesebb kormányzati tett a mély szegénység enyhítésére. Interjú.

2016. május 30. 12:06
Szelényi Iván
24.hu

„Magyarországon van nemzetközi tőke, de így is egyre több a szegény. Az ön számai szerint a nyolcvanas években még csupán a társadalom 3 százalékát érintette a szegénység, 2000-ben már 10 százalékát, 2010-ben 14 százalékát, 2014-ben 17 százalékát. Az ősbűn a rendszerváltás az erőltetett tempójú privatizációval és a másfél millió megszűnő munkahellyel?

Valóban elsiettük a privatizációt, kár volt eladni a profitábilis cégeket. Bár erre meg az a válasz, hogy a rossz cég senkinek sem kellett, a pénz pedig kellett az adósságcsökkentésre.

Kérhettük volna az elengedését.

Erre próbálta Soros is rábeszélni Antall Józsefet, de a miniszterelnök egy úr volt, és azt mondta, aki kölcsönt vesz fel, az fizesse is vissza. Legjobb tudomásom szerint ezen múlott.

Azért azt se feledjük, hogy már a nyolcvanas évek közepén esni kezdett a nyugdíjak reálértéke, megjelent a hajléktalanság, egyre többeknek csak csirkelábra tellett.

A rendszerváltással és vele az alacsony képzettséget igénylő, így jelentős részben romákat foglalkoztató munkahelyek felszámolásával mindez belobbant, erodálódott a jóléti állam. De abból, hogy a magyarországi szegénység a régió többi országához képest nem kiugró, az következik, hogy az átmenet éveiben vélhetően elkerülhetetlen volt az elszegényedés.

A közmunka segít?

Én sokáig közmunkaellenes voltam. De aztán romák mondták nekem, ne dumáljak, nekik tetszik, kicsit több a pénzük, reggel kelnek, mennek dolgozni, még ha sok értelme nincs is annak, amit csinálnak.

Tény: 2013 óta mérséklődött a szegénység. A közmunka persze nemzeti jövedelmet nem termel, gazdaságot nem fejleszt, ám a parkok ilyen szépen nem néztek ki, az utcák ilyen tiszták nem voltak, mióta az eszemet tudom. Az a helyzet, hogy a rendszerváltás óta a közmunka a legműködőképesebb kormányzati tett a mély szegénység enyhítésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2016. május 30. 21:05
csak engem idegesít hogy ezek utólag mindig hirtelen "meglátják a fényt", amiért előtte minket ostobáztak? amikor már nincs visszaút, nem éri meg tovább hazudni, mi meg már úgyis megszívtuk. merkel aszongya, most már mindegy, itt vannak (és persze azóta is hozza őket), a cia meg tony blair rájön, hogy nézd má, ennek a szaddamnak nem is volt vegyi cucca, a líbiai akcióról is lassan el fogják ismerni, hogy elbaltázták nagyon csúnyán, azt persze nem hogy a putyinnak volt igaza, aki ellenezte, a szelényi meg elismeri hogy eladták az országot. tudjuk b+! ezért vagytok haza-árulók. például ezért. és ezért nem lehettek soha többet kormányon.
luisbathhelena
2016. május 30. 19:35
1. szegénység mindig lesz, mert definícioszerüen mindig lesz alsó 10 % 2.a lányoddal megbeszélted?
Harangláb
2016. május 30. 19:10
Na, ezért még kiátkoznak a libsik...
Kündü
2016. május 30. 17:32
GYANÚS A CÁPA!!!! Méghogy a Nagy József nevű nemzetgyalásó libber ITTEN egySzelényi nevű - korábbról jól ismert - ballib egyénnel társalkodik, és nincsen benne törpemussolinicigányhitleralcsútirém, s Szelényi ZSIDÓ, a lánya a ZEGYÜTT képviselője neki, NA, EZ MÁR KICSIT SOKK A JÓDBÓL! HAVEREM, eRGé, légyen bárhol is Rajcsány helység: MA MIÉRT DOBTATOK PIACRA EGY VAGON bukott szadeszos ZSIDÓT, HEEE???!! Mi készül? Rajcsányi Tagtárs??! Jó, jó, mindent megkaptak, amit Áder Netányahu-nak beígért Tel-Avivban, már akkora itten a holokauszt-emlékezet, hogy a Tenor Háza kutyafattya hozzá képest. Ellenberger: BISZKU bella MITŰ VÓT MAZSIHISZ-tag??! Hisz véreskezű, ateista bolsevik volt, még Lelky Lola kremerája előtt is BÉVALLVA! Vagy Pollatschek Józsi, 8 elemivel, csalt, lopott mint színigazgató, 1961-ben "SAS" nevet vett föl, ez is az átvágást szolgálta, hisz érettségi és színi főiskolai diploma nélkül lopta a pénz SZÍNIDIREKTORKÉNT a Székesfővárosban! ŐŐŐ mitűl MAZSIHISZ mostmán? A Bolsi agitpropper! Ki fog derülni, hogy FISCHER Tivadar, chiffre-írozva FARKASHÁZY isMAZSIHISZ tag! S akkor jön a LISTÁZÁS, bmeg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!