Jegybanki história

2016. május 01. 10:03

Aki „jobbról” érkezett, s vállalja is konzervatív értékrendjét, az bugris és mucsai paraszt itt „fenn”, szemben a belvárosi, rózsadombi – úgynevezett – elittel.

2016. május 01. 10:03
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Antagonisztikus ellentétek feszülnek közgazdászok és közgazdászok, politikai táborok, valamint a haladó értelmiség és a levidékizett jobboldaliak között. Aki »jobbról« érkezett, s vállalja is konzervatív értékrendjét, az bugris és mucsai paraszt itt »fenn«, szemben a belvárosi, rózsadombi – úgynevezett – elittel. Azzal a pár száz vagy ezres nagyságú csoporttal, amely nem képes beletörődni abba: már nem ő fújja a passzátszelet. Még ha a befolyása most is jelentős és kiterjedt.

Bizonyára megfigyelték már, hogy amikor »jobbos« irányultságú jegybankelnök vezeti az intézményt, egyfolytában célkeresztben tündököl a Magyar Nemzeti Bank. Bod Péter Ákos, Járai Zsigmond és Matolcsy György – ők, ha leénekelték volna a csillagot az égről, akkor sem értek volna fel a Surányi György és Simor András fémjelezte magasságokig.

Úgyhogy nincs és nem is lehet semmilyen szakmai érv a Matolcsy-féle monetáris politikai irányvonal mellett. A »szakma« kicsi, belterjes, nagyképű. Évtizedek óta. S aki nem azt a fajta közgazdasági doktrínát fújja, mint az elitista társaság, úgy ki lesz penderítve a »szakmából«, hogy azt is elfelejti, mit jelent az alapkamat.

Szomorúan lehetne mindezt konstatálni, de nem tesszük.

Mert pont az elmúlt három év monetáris politikája bizonyította, hogy lehet versenyképes egy jobboldali színezetű vezetőség is a túloldallal szemben, amely hiába állítja magáról: letéteményese a hazai közgazdasági tudásnak.

Fogadni mernék, hogy Matolcsy és csapata bekerül a közgazdaság-történetbe, méghozzá előkelő helyen elemzik és magyarázzák majd szakértők, hogy elnöksége alatt, az intézkedéseknek köszönhetően megteremtődött a monetáris autonómia. Ráadásul sikeresen, hiszen csökkent a külső sérülékenység, a piaci hozamkörnyezet alacsony, a növekedési hitelprogram pedig a vállalati hitelezés még nagyobb csökkenésétől óvta meg a pénzügyi közvetítői rendszert.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Géká
2016. május 02. 12:31
A családjának játszott ki pénzt. nem tudom mucsai-e nem tudom tudatlan--e, azt sem akarom megmondani jól vagy rosszul végzi amúgy a munkáját. Adják vissza a pénzt amit elosztogattak rokonoknak, ismerősöknek, aztán felőlel lehet mucsai vagy nem mucsai, vállalhatja a konzervatív értékeit (amiben szerintem csak többgenerációs sikkasztók gondolják ezeket a dolgokat konzervatívnak). x millió ember szarja le Matolcsy elveit meg hogy ucsai-e vagy sem. Azt kérdezik, miért tolta ki a rábízott pénzt haveroknak, rokonoknak, sunyiba és akarta törvénnyel elfogadtatni, hogy ne lehessen leellenőrizni. Erre te meg nem erre válaszolsz, nem erről beszélsz, hanem megkeresed azt a 15 embert aki szerint Matolcsy mucsai meg tudatlan és azokra sértődsz be, meg csinálsz Matolcsyból egy mártírt. Vagy ennyire nem jár jól az eszed vagy direkt terelsz . MELYIK?
BőröndÖdön
2016. május 02. 10:14
Csaba,az agyament jegybanki tolvajlásról mi a véleményed??
Tintamin
2016. május 02. 03:47
Milyen "konzervatív" értékrendről beszélsz, te szerencsétlen???? Mióta van egyáltalán értékrendje kedvenc pártodnak? Naponta van új irány, ami tegnap lopás volt, ma nemzeti érdek, a ruszkik haza meg a putyinsegg nyalása közt sem sok idő telt el... Értékrend, bazmeg, tolvajok közt, a pofám leszakad, hogy nem hányod el magad, mikor ezt a szót kiejted abban a lapban, ami úgy nyalja viktor seggét, hogy szarszagú a teljes szerkesztőség....
péterx
2016. május 01. 17:03
Az eleve gyanús , ha a Matolcsyt támadók "pénzszórásról" , "repkedő milliárdokról" beszélnek , mert nincs követhető , interszubjektív , szakmai vélemény-megalapozás , hanem csak politikai hangulatkeltés , dühtől lihegő acsarkodás . Ez mindig árulkodó jele az elfogultságnak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!