Alapjövedelem helyett legyen inkább alap a jövedelem!

2016. május 23. 10:35

A 2002-es választási kampányban azzal tudott sikert elérni az MSZP, hogy irdatlan ígérgetésekbe kezdett a bérpolitika terén. Ennél már csak az volt a nagyobb hiba, hogy az ígéreteit be is váltotta.

2016. május 23. 10:35
Nagy Dániel
Nézőpontok blog

„A 2002-es választási kampányban azzal tudott sikert elérni az MSZP, hogy irdatlan ígérgetésekbe kezdett a bérpolitika terén. Ennél már csak az volt a nagyobb hiba, hogy az ígéreteit be is váltotta (2006-ban megpróbálták azt is, milyen az, mikor nem váltják be, annak sem lett túl nagy sikere, csak azt nem a gazdaság, hanem a közvélemény fogadta rosszul). A bérpolitika tematizálását már idén is elkezdték (érthetetlen módon két évvel a választási kampány előtt), ezt azonban a kormánypártok úgy tűnik, hogy eddig sikeresen kivédik, mivel ugyan nem egyöntetűen a közszférában, de célzottan több szektorban is béremelés fog bekövetkezni (egészségügy, oktatás, rendvédelem), a munkanélküliség csökkenése is bérnövekedő hatással járhat, valamint az SZJA-csökkentés is egy ebbe az irányba való lépésnek tekinthető.

Ezt tehát nem tudják zászlójukra tűzni 2018-ban, azonban abból nem szeretnének engedni, hogy baloldaliságukat azzal bizonygassák, hogy több pénzt ígérnek a népnek. Hogy mégis mennyi lenne ez az összeg, az Szabó Tímea szájából már elhangzott. Kétezer milliárd. Óriási ötlet, lefordítom: »Mi azért fogunk jobban kormányozni, mert rengeteg pénzt adunk az embereknek«. Ismerős ez a hozzáállás, olvastam már egy másik párt programjában is. Mert itt nem arról van szó, hogy szociális alapon segítenének rászorulókat, sőt, pont hogy a redisztribúció teljes felforgatása van tervbe véve, ALANYI JOGON járna embereknek pénz. Hogy mi értelme van ennek, én azt nem tudom, az én értelmezésemben a rendszerváltásnak pont az volt a lényege, hogy a közvélekedésből eltűnjön az az attitűd, hogy: »Nekem ez jár«. De úgy látszik, a kádári nosztalgia nagyon megy mostanában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. május 23. 18:33
3 millio nyugdijasba is majd belerokkan a nyugdijkassza ez meg ki akarja terjeszteni tizmilliora...
atila68
2016. május 23. 13:15
"az ígéreteit be is váltotta" A legszomorúbb az egészben, hogy az MSZP még csak be sem váltotta a 2002 évi ígéreteit.
dé208
2016. május 23. 12:47
Komcsizgatnak itt az alapjövedelem kapcsán, holott azért az "...aki nem dolgozik ne is egyék" logika legalább annyira komcsi elgondolás mint az előző ha az az.
brekker
2016. május 23. 11:26
Az eredeti változat: Feltétel Nélküli Alapjövedelem Teljes FILM Magyarul (Grundeinkommen) Hun https://www.youtube.com/watch?v=Xe1qzAR0rLw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!