Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Soha ennyire egységes nem volt még a stílus

2016. május 05. 14:42

Demeter Zoltán úgy érzi, 2015-ös furmintjaival sikerülhet a nagy nemzetközi áttörés, ahogy ő fogalmaz: a hajónak egy nagy szűk szoroson a megfelelő pillanatban történő átkormányzása.

2016. május 05. 14:42
Milotta László
Borrajongó

„Ahogy Demeter Zoltán végigsorolja a saját dűlőit a borvidék térképe előtt és közben a tokaji klasszifikáció fájó hiányáról beszél, az ember szeme óhatatlanul is a Tokaj-térkép mellett kétoldalt elhelyezett Burgundia-térképekre téved. A borász szerint a kortárs borász-generáció nagy része nem értette meg a klasszifikáció fontosságát, amely ráadásul vezéralakját és krónikását is elvesztette Alkonyi László személyében, amikor az elismert borszakíró a tollforgatást a tállyai dűlők faggatására cserélte.

Demeter Zoltán úgy érzi, 2015-ös furmintjaival sikerülhet a nagy nemzetközi áttörés, ahogy ő fogalmaz a »hajónak egy nagy szűk szoroson a megfelelő pillanatban történő átkormányzása«. Az elegáns száraz furmint stílusának kialakítása során inkább Wachau, Kamptal, Alsace borai szolgálnak követendő mintaként, nem Burgundia.

A borász szerint a mozdulatok finomodásával 2015-ben a kitűzött - eddig még vibráló - célt világosan befogta a célkeresztbe. A 2015-ös száraz borok több részletben, májusban és szeptemberben kerülnek forgalomba és a hat dűlős tétel együtt (a lent felsorolt borokon kívül a Kakasból is készült egy furmint) egy csomagban is elérhető lesz, várhatóan ősztől. Ami magukat a borokat illeti - bár persze nagyon fiatalok még - , a kóstolás alapján úgy tűnt, hogy talán soha nem képviseltek ennyire egységes stílust.

Az egyes dűlőszelekciók persze érezhetően hordoznak különböző jellemvonásokat, de a kijelölt fő irányvonal megegyezik. A cél olyan borok elkészítése volt, amelyek a termőhely bemutatása és az elegancia mellett jól ihatóak, a pohár újratöltésére csábítják a fogyasztót, a komplexitás önmagában ugyanis kevés, ha a kóstoló nem inna szívesen még egy pohárral a borból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!