Nyűg

2016. május 12. 09:01

A társadalom közös, évről évre visszatérő nyűgének neve: személyijövedelemadó-bevallás.

2016. május 12. 09:01
Jakubász Tamás
Magyar Idők

A társadalom közös, évről évre visszatérő nyűgének neve: személyijövedelemadó-bevallás. Ám ha minden a kormányzati tervek szerint halad, az idei lesz az utolsó esztendő, amikor millióknak kell bíbelődniük az irat soraival, a hozzá kapcsolódó mellékletekkel és nyilatkozatokkal, a kitöltési segédlet elemzésével és azzal, hogy miként is kell az okulásképpen felhozott számpéldákat értelmezni.

A következő évben a legtöbb magánszemély helyett már az adóhivatal dolgozna, nemzetgazdasági léptékkel is mérhető időt és költséget spórolva meg a lakosságnak. Például azzal, hogy május 20-a környékén elmaradnának a tömegjelenetek a postán és a hatósági kirendeltségeken.

Az adófizetők régi és vitán felül alapos igénye, hogy ne kelljen olyan feladatokkal foglalkozniuk, amelyeket az állam maga is el tud végezni.

Ehhez kapcsolódó és hasonlóan jogos elvárás, hogy a köz szervezetei maradéktalanul lássák el saját teendőjüket. Az adóhivatal például ahelyett, hogy újra és újra elkéri ugyanazt az adatot, inkább a gazdasági élet visszásságaira vadásszon, a feketézőket hajkurássza. Az adóbevallások helyett – mondjuk – a nemzetközi offshore-botrány nyilvánosságra került iratait lapozgassa.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2016. május 12. 13:45
a múltkor bementem a nav ügyfélszolgra egy konkrét kérdéssel, a válasz az volt, hogy nem tudja nézzek utána a neten
civilina
2016. május 12. 12:43
"Ehhez kapcsolódó és hasonlóan jogos elvárás, hogy a köz szervezetei maradéktalanul lássák el saját teendőjüket." Ja! Miután az ember megkérdez 3-4 könyvelőt, és azok 4-5 féle választ adnak egy adózással kapcsolatos bizonytalankodásra, az ember bemegy a NAV ügyfélszolgálatára, hogy felvilágosítást kérjen. Ott szemben találja magát egy harmatos, ifjú hölggyel, aki a kérdés feltevése után a mellette ülő kolléganőjéhez fordul, szintén kérdezve: "most mit mondjak neki?" És ketten, együttvéve sem tudják megadni a helyes választ. Nincs ezzel semmi baj, de igen ám, a NAV könyörtelenül és brutális összegekben szabja ki a büntetéseit, miközben az adózással kapcsolatban nem képes a helyes információt megadni. A büntetéseket ráadásul olyan határozatokban szablyák ki, amikben közlik, hogy kivégzés, felnégyelés és élve megnyúzás ellenére sincs bocsánat, egyébként sem érdeklik, hogy ki a vétkes, mert minden esetben az adózó a hibás. Fellebbezésnek helye nincs!
avízazúr
2016. május 12. 11:55
Hűha!!!Örvendj,nemzet! Adóbevallás ügyben jövőre itt lesz már a Kánaán. Magyarország jobban teljesít! Pláne a Magyar Idők! Pláne, pláne Jakubász!
pemete jakab
2016. május 12. 09:24
Az adórendszert egyszerűsíteni kellene, nem azon lamentálni, hogy ki készítse el. És persze igazságossá tenni, mivel az egykulcsos szja érdemtelenül kedvez a magas jövedelműeknek, ergo: nyílik a társadalmi olló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!