„Tehát mindig a hülye vendég a hibás. A pénzéért sokat akar zabálni, és ha nem jön be, amit vár, akkor meg nyavalyog, hogy »kicsi az adag, az ár meg magas.«
Ami »a« Gerendai felől nézve úgy néz ki, hogy hiába magas az ár, ha kicsi a haszon. Márpedig a haszon az kicsi, mert
az alapanyagok drágák;
a jó munkaerő elmegy külföldre, ezért »el kell kezdeni a külföldi bérekkel versenyezni«;
de hogy bért tudjon emelni, »ahhoz viszont vagy áfacsökkentés kell, vagy jelentős forgalomnövekedés, ideális esetben mindkettő.«
De te hülye vendég, nehogy azt gondold, ha lesz áfacsökkentés, akkor majd gyakrabban jutsz el a Costesbe.
»Lehet, sokan kiakadnak majd, de szerintem ettől a lépéstől senki ne várja, hogy alacsonyabbak lesznek az éttermi árak. Szerintünk ettől az várható, hogy fejlődik és kifehéredik az ágazat.«
Meg talán lesz egy pici haszon, igaz, Karcsi?
Ha most az elegancia kedvéért félretesszük azt az egyébként egyáltalán nem lényegtelen kérdést, hogy sajnos a hülye vendég nem képes felnőni »a« Gerendai-féle életfilozófiához, még mindig itt marad a nyomasztó kérdés, hogy a fenébe nyavalyoghat ennyit egy sikeres ember.
Ha kissrácként ennek a tizedét nyafogtam, akkor apám összevonva szemöldökét, szigorú hangon csak ennyit mondott: »szedd már össze magad, fiam«.
Na mi lesz, Karcsi?”