A fideszes offshore-lovagok végnapjai

2016. április 12. 18:28

Jogunk van tudni, valójában kik állnak a magyar gázpiacról súlyos milliárdokat kaszáló MET, a letelepedési kötvényeket forgalmazó haveri cégek, avagy „csak” a magyar nagyvállalatok hasznát adómentesen kipumpáló leányvállalatok mögött.

2016. április 12. 18:28
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Közlemény

„A jelenlegi Európai Parlament megalakulásától kezdve az európai szocialisták voltak azok, akik zászlajukra tűzték az adócsalás és adóelkerülés tömeges nemzetközi gyakorlata, a multinacionális nagyvállalatok rendszerszerű adóelkerülése, az adóparadicsomok létezése, az áfa-csalások szinte már bevett formái elleni harcot.

A Panama-papírok néven ismert offshore-botrány napvilágra kerülése most váratlan segítséget jelent ebben a munkában azzal, hogy segíti ráébreszteni az európai döntéshozókat és a közvéleményt az adócsalás elképesztő mértékére, az elkövetők minden képzeletet felülmúló gátlástalanságára. Leginkább pedig arra, hogy a velük szembeni fellépés nem állhat meg a nemzeti határokon, de még az EU együttműködés keretei között sem, annak óhatatlanul globálissá kell válnia, kiterjesztve a távoli adóparadicsomokra is.

A luxemburgi nagyvállalati adóelkerülés hatására létrehozott TAXE különbizottság tagjaként, de – éppen a hazai, rendszerszerű áfa- és adócsalások szomorú tapasztalataira támaszkodva – önállóan, baloldali képviselőként is számos alkalommal rámutattam az EP fórumain az áfa-visszaélések és a nagyvállalati adóelkerülés súlyos gazdasági és szociális következményeire. Végre valóban közös európai intézkedésekkel, néhány nyilvánvaló követelmény – elsősorban az »ott adózzanak, ahol a profit keletkezik« elv – következetes érvényesítésével, s a tettesek elkerülhetetlen szankcionálásával érdemi eredményeket érhetünk el.

A munkánkhoz szükséges választói, politikai támogatás miatt is fontos az off-shore ügy teljes feltárása, az ilyen csalások jövőbeni lehetőségének radikális felszámolása, tekintet nélkül az elkövetők személyére, nemzetiségére, hatalmi pozíciójára. Jogunk van például tudni, valójában kik állnak a magyar gázpiacról súlyos milliárdokat kaszáló MET, a letelepedési kötvényeket forgalmazó haveri cégek, avagy »csak« a magyar nagyvállalatok hasznát adómentesen kipumpáló leányvállalatok mögött.”

(Közlemény.)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krutyifix
2016. április 13. 13:33
végül is csak a volt pénztárosotok Boldvai bukott eddig rettentő hozzáértéseteket igazolja, hogy persely őrnek is egy csalót választottatok de mit érdekli őt... vigyorog a tarján dombodali szuper villájából a gettó szintű városra
Tintamin
2016. április 13. 11:41
A probléma, hogy ezeknek nem kellenek off-shore cégek, ecsém! Egyenesen a zsebükbe csorog a pénzünk, ehhez nekik felesleges körbekeringetni a Földön a közpénzt, hisz törvényt hoztak rá! Nézzük csak meg Vajnabandikát, aki heti fél-1 milliárdot tesz zsebre.... Gondolom, utalja is rendesen Vityának (aki sose hazudott, és nem is gazdag, meg Mészáros Lőrincke nem is a vagyonkezelője neki. Persze.)
moricka13
2016. április 13. 09:49
Szanyi Elvtárs! Jártában - keltében kérdezze meg Ron Werbertől, érdekel, hogy most, valahol a Világban jót röhög, vagy kesereg azokon, akiknek adta a tanácsot? Miután jól ismeri az MSZP és Vidékét, vajon, kinek szurkol az elnök-aspiránsok közül? Ki más, ha Ő nem, csak Tudja!
Dénia
2016. április 13. 08:35
Igenám, csak miért gondoljátok, hogy már mindenki elfelejtette, amikor kormányon azt magyaráztátok, hogy ez a kapitalizmus természetes része az offshoreozás, amit csak a buta magyar parasztok nem értenek meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!