Kifelé Európából

2016. április 14. 13:40

A menekültellenesség mint politikai fővonal merő idegengyűlölet, ami a neofasiszta szélsőjobboldal előtt nyitja meg az ajtót. Ahogy mi is tapasztaljuk.

2016. április 14. 13:40
Miklós Gábor
Népszabadság

„A Kaczynski-párt mérlege nem rosszabb, mint a Fideszé, csak (Magyarországgal ellentétben) túl gyorsan következett be a demokratikus intézmények lebontása, túl nagy az ország, ahol ez történik, túl nagy a geopolitikai jelentősége. És óriási a változás. Lengyelország minta volt az államszocializmus lebontásában és a piac­gazdaság felépítésében. Az unió számára most rémálom, hogy egy újabb tekintélyelvű nacionalista rezsimet etethetnek uniós fejlesztési pénzekkel, amivel az a saját klientúráját építi, EU-ellenes propagandát folytat, pártsajtót csinál a közszolgálati médiából, és minden fronton fellép a közös humanista értékek ellen.

A lengyel sajtóban felfigyeltek rá, hogy az uniós politika fővonalában visszatér a téma: korai volt az EU 2004-es bővítése. Még nem beszélnek a szerződések módosításáról, vagy az »újak« kiszorításáról, inkább arról, hogy ezek az államok magukat szorítják ki azzal, hogy illiberális demokráciákká, hibrid rendszerekké lesznek. Nemhogy megkönnyítenék a szövetség problémáinak megoldását, de maguk lesznek problémává. Erről szól ez a mostani dokumentum is. És persze az is, amelyet párhuzamosan a Lengyelországgal foglalkozóval fogadtak el. Ez a menekültügyre további százmillió eurót szánva a korábban felvetett kvótarendszert szorgalmazza. Azt, amit Orbán és Kaczynski támad, s az idegengyűlölő retorika főtémájává tesz. A lengyelek esetében is kénytelenek felismerni: a menekültellenesség mint politikai fővonal merő idegengyűlölet, ami a neofasiszta szélsőjobboldal előtt nyitja meg az ajtót. Ahogy mi is tapasztaljuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2016. április 15. 08:25
ez a gyökér 126 millió ember európaiságát kérdőjelezi meg. Lassan tudomásul kéne venni az elvtársaknak (Sulc, Junker), hogy Európa lakosságának közel harmadáról beszélnek (hülyeségeket). Lassan tudomásul kéne venni az elvtársaknak azt is, hogy az európaiság nem egyenlő az anál, -és animal szexszel, a ficki-fickivel, és a volt szoci blokk szívatásával és gyarmatosításával.
Dénia
2016. április 15. 07:30
Mindig elképedek, mikor azt kell látnom, hogy egyesek felhatalmazva érzik magukat arra, hogy megmondják, mely országok tartoznatnak Európához és kik lesznek kidoba, vagy szorítják ki saját magukat. Nincs Európa Lengyelország és Magyarország nélkül. És nem a perifériáról fogják meghatározni, hogy mi Európa és mik az európai értékek. Egy olyan országnak az olyan fővárosából, ami ma az európai terrorizmus fészke, ami kong az ürességtől, mert a turisták nem mennek oda, mert nem biztonságos, és az utcán állandó látvány a gépfegyveres katonák járőrőzése. Mi nem ilyen Európában szeretnénk élni.
néhai Ch.Pilot
2016. április 15. 06:47
Mindig kiderül, hogy a ballib csőcselék az igazi diktátor és a jobboldal a demokrata. A másságot, a többféleséget a ballib veti el. Csak egyféleképpen lehet a "menekültekhez" viszonyulni (úgy, ahogy ők), csak egyféleképpen lehet gondolkozni családról, buzikról, médiaszabadságról (úgy, ahogy ők), csak egyféleképpen lehet az Európai Unió tagjainak lenni (úgy, ahogy ők). Vesszen a diktatúra! Pusztuljon a diktátor!
hátakkor
2016. április 14. 20:46
Ez a Miklós is úgy jár, mint Acsádi. Szabad Nép helyett majf fészen fog posztolni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!