Atomparti

2016. április 01. 18:00

Nézzük magyar szemszögből az atomcsúcsot. A hazai diplomácia kétségkívüli sikere, hogy meghívást kaptunk a kibővült elitklubba.

2016. április 01. 18:00
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„De azért legyünk »önzők«, nézzük magyar szemszögből az atomcsúcsot. A hazai diplomácia kétségkívüli sikere, hogy meghívást kaptunk a kibővült elitklubba. Nem arról van szó, hogy kellünk a buliba hangulatteremtőnek, vagy potya ajándék tokajira vágynak a Fehér Házban. Arról sincs szó, hogy Washington újraértékelte volna eddigi Közép-Európa-politikáját, s most utólagosan »szentesíti« Orbán miniszterelnökségét. Obamának erre már nincs hatalma – a jogi, politikai és morális részt most hagyjuk –, és ne legyenek illúzióink: a magyar–amerikai politikai kapcsolatok javítása a következő elnöki ciklusban lehetséges, most meg kell elégedni a »békés egymás mellett éléssel«, a jövő megalapozásával.

Akkor miért a meghívó? Ez eredménye a magyar külpolitika karakánságának migrációs és energiapolitikai kérdésekben. Van súlya a szavunknak nemcsak a régióban, hanem Európában is, számolni kell velünk. Az alapvető biztonságpolitikai kérdésekben egyetértünk, ugyanakkor nem kell nagy jóstehetség ahhoz sem, hogy tudjuk, »amerikai barátaink« ezt az alkalmat is megragadják a magyar energiastratégia »megvitatására«. Paks továbbra is csak úgy tetszene a tengerentúlon, ha amerikai cég lenne a fejlesztő. Az orosz energiaszállítások ellen nem sokat tehetnek, a gázellátás diverzifikációjában segíthetnének, de egyelőre sem a horvát cseppfolyósítottgáz-terminál építésének gyorsításában, sem az egyéb energiafolyosók kialakításában nem jeleskednek – az időt nyilván elvitte a Déli Áramlat megfúrása.

Obama–Orbán-csúcsra aligha kerül sor most Washingtonban, de a jelen helyzetben fontosabb is egy másik randevú. A magyar miniszterelnök várhatóan tárgyal Hszi Csin-ping kínai államfővel. 

A politika a realitások, az erőviszonyok helyes felmérésének a művészete.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2016. április 01. 21:16
elitklub mi, te majom ? 56 ország volt ott
wartog
2016. április 01. 20:46
Orbánnak vannak pozitívumai, melegen tartja a vasat Putyinnal is, de nem akar kenyértörést az amcsikkal sem.Pedig jó lenne!Nem tudnak igazán semmibe kárt tenni mert igazából gyáva népség az amcsi sztem. Mindig ezt teszik, először odaküldik a diplomatákat, lefizetnek embereket, akkor mennek bele egy balhéba ha tutti hogy nyernek.De itt nem fognak.Nem szeretik itt őket, meg Putyin erősebb, sokkal!
balbako_
2016. április 01. 20:35
Lehet fintorogni, de Orbán - és Magyarország - bizony most tényező.
wartog
2016. április 01. 19:49
hagyjuk már ezt a faxságot, hogy nekünk bármilyen extránk lenne. Vagyis igen! Van! A helyzetünk.Itt vagyunk középen. Most arról szól, hogy kié lesz itt a befolyás, amerikai vagy orosz. Nekünk az lenne a jó ha orosz lenne sztem, mert itt vannak mellettünk nyersanyaggal, pénzzel, meg az Eurázsiai szövetséggel, no meg a túlfejlesztett fegyvereikkel, Amerika meg haldoklik és magukkal ránthat bennünket a bukásban.Legalább egyszer lehetnénk a jó oldalon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!