Csubakka

2016. április 22. 17:50

Két évtizede a South Park rajzfilmsorozat egyik epizódjában debütált a Csillagok háborúja szereplőjéről elnevezett Csubakka-védelem: e kitalált jogi stratégia lényege az esküdtszék szándékos összezavarása.

2016. április 22. 17:50
Hancz Gábor
Kisalföld

Így megy ez a kilencvenes évek eleje óta, s nem is hatástalanul. Egy néhány héttel ezelőtti felmérés szerint a megkérdezettek háromnegyede szerint a korrupciónál öt nagyobb baja is van az országnak, kétharmaduk úgy látja, annyira sok a korrupciós ügy, hogy már nem lehet rá figyelni, felük pedig állítja, a választásnál nem veheti figyelembe a korrupciót, mert minden politikus érintett. Ez természetesen nincs így: akadnak közöttük tisztességesek, akik méltók a közbizalomra, viszont kevesebben, mint lehetnének, mert ma nyilvánvalóan sok jóravaló embert visszatart ettől a karriertől annak általános megítélése.

E közöny hatásai ezen túl is katasztrofálisak. Ha a választók nem büntetik meg azokat, akik lopnak, akkor különösebb kockázat nélkül lehet tovább csinálni. Márpedig a Korrupciókutató Központ jelentése szerint akár 400 milliárd forint is elfolyhat évente a korrupció miatt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2016. április 23. 18:17
Kisalföld. Ugorgyunk!
Wendriner
2016. április 23. 18:17
Kisalföld. Ugorgyunk!
orion
2016. április 23. 01:11
Korrupciókutató Központ? Ilyen is van? És hogy kutatnak, hagyják korrumpálni magukat?
KannibálTatárÚr
2016. április 22. 21:09
A rendszerváltás után kellett volna őrizni az állam vagyonát. Akkor apró részesedésért fogtátok a pofátokat - és a tollatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!