A salgótarjáni polgármester-választás tanulságai

2016. március 01. 12:17

Salgótarján arra példa, hogy ahol az embereket valóban érintő problémák, mint az egészségügy vagy a munkához jutás ennyire súlyos, ott a kreált problémák hatástalanok maradnak.

2016. március 01. 12:17
Reiner Roland
Republikon blog

„A salgótarjáni választás második tanulsága a Fidesz politizálásához köthető: egyrészt a félelemkeltés Kövér Lászlón és a menekültekkel való fenyegetésen keresztül egyaránt csődöt mondott. Salgótarján arra példa, hogy ahol az embereket valóban érintő problémák, mint az egészségügy vagy a munkához jutás ennyire súlyos, ott a kreált problémák hatástalanok maradnak. Hiába akarja Orbán Viktor a menekültkérdésen keresztül alakítani a politikát, ha a választók a rossz egészségüggyel, oktatással és elvándorlással találkoznak, akkor ezek alapján fognak szavazni, és megbüntetik azt a jelöltet, aki nem ezekre ad választ. A kimagasló részvétel ráadásul azt is jelzi, hogy a választók elfogadták, hogy a változás úgy érthető el, hogy a politikai alternatívák közül választanak: a tiltakozás mellett éltek a szavazás lehetőségével és döntöttek a jelöltek közül.

Végül a salgótarjáni választás egy fontos üzenettel bír a baloldali ellenzéki pártok, mozgalmak számára is. Vasárnap ugyanis egy vállaltan MSZP-s, de más pártok, illetve helyi civilek támogatásával induló jelölt győzött. Miközben a tapolcai szereplés után sokan úgy vélték, hogy a baloldali jelölt azért veszített – szemben a győztes, független Kész Zoltánnal – mert pártjelölt volt, a most vasárnapi választás aláhúzza, hogy nem feltétlenül ezen múlik. Fekete Zsolt győzelme ezért egyszerre a baloldali ellenzék és az MSZP győzelme: utóbbi a jelöltet adta, előbbi pedig a támogatást. Ha a három időközi országgyűlési és a mostani polgármester-választást nézzük, úgy a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie a győzelmek száma miatt, érdemes viszont végiggondolnia, mi a legsikeresebb győzelmi stratégia. Meggyőződésem, hogy ennek az előválasztás egy jó egységes keretet adna: ha van helyben ismert, létező, ráadásul a pártokon túl a lokálpatrióta, civil szervezetek által is támogatott pártjelölt, úgy az előválasztáson vélhetően ő fog győzni. Ha egy helyben már ismert, de a pártpolitikától távol álló civil indul el és derül ki róla, hogy ő lenne a legalkalmasabb, a pártok erőforrásaikkal mögé fognak állni. Nincs értelme végletekben gondolkodni: 2018-ban nem 106 Kész Zoltánra, de nem is 106 Fekete Zsoltra lesz szükség, hanem arra a kombinációra, amit a helyi szavazók a leginkább magukénak éreznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kala pál
2016. március 02. 08:25
A baloldali többségű képviselőtestület élére baloldali polgármester kell a békesség miatt. Ezt jól látták a választók, nem szeretnének Esztergomot csinálni a városukból.
moricka13
2016. március 02. 04:58
Reiner Elvtárs, egy gyékényen az ATV-vel, ahol azt állítják, hogy Salgótarjánban az MSZP nagyon elverte a FIDESZ-t. Megjegyzés: Gyurcsány-púppal a hátán. Szögezzük le: nagyon az MSZP-t verte el a FIDESZ 2010-ben és 14-ben, most annyi történt, hogy a salgótarjániak hozták a formájukat. Reiner már levonta a következtetését, mely szerint a kamu-bal örökre és visszavonhatatlanul megnyerte a leendő választásokat és lesöpörte a másik oldalt.
katus
2016. március 01. 19:55
2016. 03. 1. 16:28 SALGÓTARJÁN MSZP FIDESZ SZAVAZATVÁSÁRLÁS "HA BEVISZEL 100 CIGÁNY SZÁRMAZÁSÚ SZAVAZÓT, AKKOR AZT A KÖRZETET TUDOD HOZNI" (HANGFELVÉTEL) Egy hangfelvételt kaptunk, amely újabb bizonyíték arra, hogy milyen mocskos módszerekkel zajlanak hazánkban a demokratikusnak csúfolt választások. A salgótarjáni időközi polgármester-választás napján készült, és a szocialisták győzelme előtti jósolgatásról szól, avagy hogyan tudnak fordítani az eredményen a cigány szavazatok. A hangfelvételen egy salgótarjáni férfi hallható, amint a vasárnapi választási napon arról beszél, hogy 2014 októberében „ötven szavazattal nyertünk”, mármint ők, az azóta elhunyt polgármester támogatói. A behúzott voksszám egész pontosan megmaradt benne: annak idején a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje 5326, az MSZP-DK-EGYÜTT-TVE-ST 5376 darab ikszet könyvelhetett el, a különbség pontosan 50. Mint ismeretes, vasárnap időközi választást tartottak, az általunk közzétett beszélgetés az eredmények közzététele előtt készülhetett. A férfi ekkor még azt jósolja, hogy 2-300 szavazattal nyernek majd (az ellenzéki győztes legvégül 1700 szavazattal alázta a kormánypártot). Ezt a jóslatot azzal indokolta, hogy nekik "ki van számolva", hogy Salgótarjánban körülbelül hatszáz cigányt el kell vinni választani, hogy biztosan nyerjenek. A kissé követelhetetlen matematika szerint egy körzetben száz roma szavazattal lehet nyerni (Salgótarjánban 10 TEVK és 40 szavazókör van). Cigány szavazatok mozgósítása Salgótarjánban 2016.02.28. https://www.youtube.com/watch?v=YEwGLCE6XX4 A hangfelvétel nem egyedi esetet fest le. A XX. század pártjai minden választás alkalmával nagy erőket, fizetett aktivistákat és feketekasszákat mozgósítanak meg, hogy megvásárolják a szegény sorsú emberek szavazatait. Mint az köztudott, egy megvásárolt szavazat is pontosan annyit ér az összesítésnél, mint egy jól megfontolt, tudatos döntést hozott szavazó voksa.
Tüke66
2016. március 01. 17:26
Feleim! Elgondolkodtatok már azon, hogy esetleg a Fidesz nem is akart nyerni? Először én is meghökkentem, hogy a sortűz hatása így elmúlt, de tovább gondolkodva: ki az aki egy romhalmazon, viharos ellenszélben akar kiskakas lenni? És különben is: győzött a demokrácia, a népakarat. Abban fognak élni, amit választottak maguknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!