Rés a rendszer betonfalán – Pozsgay Imre halálára

2016. március 25. 21:32

Mi még emlékszünk: Pozsgay Imre antikáder volt, a rendszer afféle népmesei hőse.

2016. március 25. 21:32
N. Kósa Judit
Népszabadság

„A történelemkönyvekben alighanem az a félmondat jut neki, hogy ő mondta ki 1989. január 28-án, hogy '56 »népfölkelés« volt. Valószínűleg már a mostani iskolás generáció sem érti, mi volt ebben a történelmi tett. Vélhetően már az előző sem értette. A mai ötvenes-hatvanas nemzedékkel tűnik el az a tudás, hogyan jutottunk el kis lépésenként, kevésbé belső erőből, inkább a világ radikális átalakulása folytán a Kádár-rendszer lebontásáig, hogyan lett diktatúrából parlamenti demokrácia az ország.

Mi még emlékszünk: Pozsgay Imre antikáder volt, a rendszer afféle népmesei hőse. Már kulturális, majd művelődési miniszterként réseket nyitogatott a rendszer vedlett betonfalán, segített az emberibb oktatásügy, az időnként meglepően szabad produktumokat felmutató kultúra megteremtésében. Komoly műveltségről tanúskodó, kerek mondatfűzése, ízes beszéde eltért a kor egymással összetéveszthető, egyformán szürke, kádári artikulációval zümmögő káder-kórusáétól. Aztán »megbukott«. Száműzték a politikustemetőnek számító Hazafias Népfrontba, ő pedig előnyt kovácsolt a mellőzésből: kapcsolati tőkéjét és a rendszer cinikus törvényeit kihasználva valódi hatalmi centrumot faragott a szabadidőszervező gittegyletből.

Az ország jobbításáért – és saját előrejutása érdekében. Ügyes taktikusként használta imázsa építésére a Népfront lapját, a Magyar Nemzetet csakúgy, mint azt a bizonyos »népfölkeléses« nyilatkozatot – míg Grósz Károly, az ország tényleges vezetője külföldön tartózkodott –, ott volt végig az átmenetet menedzselő ex-MSZMP-s elitben, hogy végül megcélozza a legfőbb közjogi méltóságot, a köztársasági elnöki tisztséget. Ha a népszavazás, majd a hatalomra került MDF és az ebben vele szövetséges SZDSZ nem akadályozza meg a közvetlen elnökválasztást, ez minden bizonnyal sikerült volna neki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. március 27. 11:07
Mostanában egyre több Kósa... Ekkora a baj?
Peter8811
2016. március 26. 07:42
Az ÁVH mindenkinek kiosztotta a feladatot Anyukádnak is, Pozsgay Imrének is, Antall Józsefnek is Dávid Ibojának is, Bokros Lajosnak is és Herényi Károjnak is. Ma az internacionalista rendszereteken az Internet ütött rést, nyilvánvalóvá váltak az évszázados hazugságaitok. Elvtársak csak egy kis idő és önöknek is jó lesz, így lett az 50 fillér/m3 víz/csatorna díj 1800 Ft/ m3 a Bokros Lalyos által megfelezett nyugdíjhoz igazítva.
balbako_
2016. március 26. 05:57
Pozsgay komolyan gondolta a rendszerváltást és ezt sem az MSZP, sem a hozzájuk ezer szállal kötődő SZDSZ nem bírta elviselni. A másik vörös posztó a balliberálisok szemében az volt, hogy egy percre nem felejtette el magyarságát és ezzel a Horn-Pető-féle hazaáruló katyvasz ellenfelévé vált és éppen a Népszabadság követett el mindent, hogy eltapossa. Vereségét méltósággal viselte és mint egyetemi tanár élt a továbbiakban közhasznú életet.
states
2016. március 26. 03:16
Ja, Pozsgay volt a rés, ti meg, a Népszabadság máig a bástya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!