A CDU vesztett, Merkel nyert

2016. március 13. 22:16

Merkel most vasárnap este erősebb, mint szombaton vagy idén valaha volt. A csatában, kereszténydemokrata csapatai súlyos vesztesége árán, de nyert. A háború kimenetele azonban kérdéses maradt.

2016. március 13. 22:16
Mráz Ágoston Sámuel
Nézőpont Intézet

„A migráció ügyében a CDU, az SPD és a Zöldek táborát lényegében összeadhatjuk, mindhármukat ma már elitpártnak tekinthetjük (a szabaddemokraták túlélésre játszottak, a Baloldal elitellenes, az Alternatíva szintén, a bajor CSU-ra pedig nem lehetett szavazni). Eredményük nyugaton nagyjából 70, keleten kevesebb, mint 50 százalékos. A korábbi 100 százalékhoz képest ez harmatos, de a kancellárbuktatáshoz mégis kevés. A győztes személye minden tartományban az elitpártok közül került ki, szimpátiaszavazással a hivatalban lévő miniszterelnökök javára. Mindez a német történelemben először azt is lehetővé tette, hogy a Zöldek megelőzzék egyszerre a CDU-t és az SPD-t – Baden-Württembergben.

Minket, magyarokat elsősorban az érdekel, mi lesz Merkellel és a menekültpolitikájával. Dacára a CDU számottevő veszteségeinek, s az Alternatíva berobbanásának az immár három elitpárt (CDU, SPD, Zöldek) valószínűleg mindenhol meg tudja őrizni a parlamenti többségét. A németek nem a távolmaradást és nem is a Merkel-kritikát kínáló pártokat választották, többségük elitpárti maradt. Baden-Württemberg – Hessen után – ráadásul olvasztótégelye lehet a CDU-Zöld kormánynak, a következő, 2017 szeptemberi szövetségi választások utáni időkre. Mivel a német választási rendszer arányos, nem pártoknak, hanem pártkoalícióknak is elegendő megszereznie a többséget. Merkel 2017-ben ezt, mostani tudásunk szerint, két párttal (vörösek és zöldek) is megteheti.

S miközben mi Gyurcsány Ferenc példáján megtanultuk, hogy társadalmi támogatás nélkül nem érdemes hatalmon maradni, mert a választók büntetnek érte, a fizikus Merkel – magában – nevethet ma este. A kampányoló CDU-politikusok, akik az elmúlt hetekben őt is bírálták, rossz eredményük miatt meggyengültek, rebellióra nem vállalkozhatnak. Azaz Merkel most vasárnap este erősebb, mint szombaton vagy idén valaha volt. A csatában, kereszténydemokrata csapatai súlyos vesztesége árán, de nyert. A háború kimenetele azonban kérdéses maradt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2016. március 14. 13:55
Azért ne feledjük el, hogy a németországi szavazók jó része nem német. A neten 10%-ról - akik német állampolgárok - találtam statisztikai adatot, de sztem magasabb. Ez a 10% első generációs lehet. Ennek is köszönheti übermutti, hogy nem lett nagyobb a pofon, de hogy nyert volna, az erős túlzás. A tartományi CDU-vezetők részéről el is hangzik, hogy a gyengülést Merkel menekültpolitikája okozta. Talán azért írja Mráz, hogy nyert Merkel, mert úgy nagyobb kunszt elérni valamit kormányunknak a migrációs probléma terén.
Szúnyog
2016. március 14. 11:34
Merkel jövőre is nyerni fog.
tevevanegypupu
2016. március 14. 11:07
A célját elérte..tönkreverette a kereszténydemokratákat.
Patakmeder
2016. március 14. 10:54
Merkelt Németországban nem lehet megbuktatni, mert ami nekünk és a Balkánnak rossz az a németeknek jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!