A pillanat politikája

2016. március 30. 15:52

Brüsszelben már csak azért sem vették soha komolyan Orbán gáncsoskodását, mert soha nem is voltak reális javaslatai az egyébként követelt közös európai megoldásra.

2016. március 30. 15:52
Mészáros Tamás
168 Óra

„Orbán csakugyan a pillanat politikájának bűvésze – bár trükkjei a mainstream Európát hidegen hagyják. Minden józan politikus tisztán látja – még az olyan jobboldali pártkorifeusok is, mint a bajor Seehofer –, hogy a magyar kerítésépítés »sikere« egyedül Németország nyitottságának volt köszönhető; akik mégis fennhangon ünneplik Orbán bátorságát, azok hozzá hasonlóan csak nyerni akarnak a migrációs válság okozta félelmeken. Brüsszelben már csak azért sem vették soha komolyan Orbán gáncsoskodását, mert soha nem is voltak reális javaslatai az egyébként követelt közös európai megoldásra – miközben folyvást a görögöket kárhoztatta, amiért nem hajlandók lezárni tengeri határukat, tökéletesen ismerte ennek a követelésnek a képtelenségét.

A politikai racionalitáson nevelkedett elemzők azért akadnak fenn a magyar miniszterelnök mindig csupán a pillanatnyi helyzetet uralni akaró, rövid távra szóló akcióin, a távlatos gondolkodás és a kockázatelemzés látszólagos hiányán, mert mást értenek ésszerűségen, mint ő. Orbán az évek során eljutott odáig, hogy ezt a hagyományos reálpolitikát felesleges körülményeskedésnek tekinti. Csak az ökör következetes, vallja a régi bölcsességet, és ezért inkább az adott helyzetek praktikus, minden eszmei avagy értékszemponttól mentes kiaknázásában hisz. Ez a felfogás persze nem működik tökéletes cinizmus és az igazság kegyetlen megcsúfolásának feltétlen képessége nélkül. És mindig bekalkulálandók a meglepetésszerű kudarcok, a végrehajtásba becsúszó hibák, netán a váratlan, kedvezőtlen fejlemények. Amelyekre egyre újabb és újabb hazugságokkal, elterelésekkel, gyors ellentámadással, személyre vagy akár intézményre szabott lejárató hadjáratokkal kell reagálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2016. március 31. 09:30
mészáros, nem mondhatom hogy újságíró, maradjunk a firkásznál. Mint firkásznál, de mint firkásznak is illene tudnia azt a régi újságírói bölcseletet: mielött írsz, olvass. valahogy elfelejtetted. -lehet olvasni sem tudsz már, vagy a szövegértelmezéseddel van baj. puki korrepetál, menj hozzá.
twist
2016. március 31. 07:36
Mészáros, te egyre hülyébb vagy. Nem veszed észre, hogy fáziskéséssel mindig azt csinálják az EU vezető amit Orbán mond?
lajkakutyus
2016. március 31. 05:21
Az ilyen hazug cikkek is csak a baloldalt gyengítik. Ezek már nem is az olvasóknak, hanem Soros gazdinak írnak, egymást túllihegve.
áfonya
2016. március 31. 03:41
Nincs a világon nagyobb marha a magyaroknál .Nem volt elég 1945-től elkövetett kommunista bűnök tanulsága,még vissza szavazták 1989 után a kádári hóhérokat elnyomókat nyomorgatókat .Hülye magyar teljesen tönkre tette magát ,de az irigység az oszt ment csak azt látták meg hogy a kádári figurák 1989 után kifosztják az országot eladósítják .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!