Ez a mi nagy félelmünk

2016. március 07. 11:35

Az EU nem fog létezni, a Szovjetunió valamilyen abszurd változatává válik. Természetesen megmarad a személyes szabadságunk – nincs KGB-nk és nincs gulágunk – a hasonlóságok azonban túlzottan is jelentősek. Interjú.

2016. március 07. 11:35
Jánisz Varufakisz
Euronews

- Van egy csomó EU-ellenes mozgalom, politikai csoport a jobb- de a baloldalon is, mi teszi mássá a DiEM25-öt ?

- Nos, ez nem egy EU-ellenes mozgalom, ennek a mozgalomnak az a célja, hogy megvédje az EU-t saját magától. Az EU mindenütt, amerre nézünk, szétesőfélben van, a határai, a különböző határai mentén. Új határaink vannak, új kerítések, új követelések elektromos akadályokra a szabad mozgás útjában. Új törésvonalak vannak az emberek fejében, befelé forduló kormányok, amelyek ellenségesek az Európai Unió szolidaritási eszméjével szemben. Egy olyan eurozónánk van, amely nagyon gyorsan esik szét.

- Ez egy kérdéshez vezet engem, mert megkértük a szociális médiánk hallgatóságát, hogy küldjenek kérdéseket ehhez az interjúhoz. Valaki, akit Jefferson Matewának hívnak, azt kérdezi: Hogyan látja az Európai Unió jövőjét? Van még 10 évünk, ha a dolgok nem változnak?

- Az EU nem fog létezni, a Szovjetunió valamilyen abszurd változatává válik. Természetesen, az Európai Uniónak köszönhetően megmarad a személyes szabadságunk – nincs KGB-nk és nincs Gulagunk – a hasonlóságok azonban túlzottan is jelentősek. Gondolja el, a Szovjetunió egy gazdaságilag nem életképes szervezet volt, amelyet a politikai akarat és az autoritarianizmus tartott össze. Minél nagyobb egységet tartunk össze – egy multinacionális egységet, amely nem képes túlélni – és ezt autoriter módon tesszük, annál közelebb vagyunk a robbanáshoz. És egy ilyen robbanásnak igen magas ára van. Ez a mi nagy félelmünk.

(...(

- Hogy fogja Varufakisz rendbe tenni Európát, amikor tönkretette Görögországot?

- Nos, van egy érdekes és teljesen hamis dolog beépítve a kérdésbe, nemde? Ha én tönkretettem Görögországot, akkor természetesen börtönben kellene ülnöm, sehol nem lehetnék jelen egy demokratikus mozgalomban Európában. De én nem tettem tönkre Görögországot. Nem vagyok olyan fontos, hogy velem kezdődjön. Az ok amiért... nos, Ön azt mondja, van egyfajta ellenérzés velem szemben Görögországban. Talán meg kellene nézni a közvélemény-kutatásokat.

- Hogyan áll a közvélemény-kutatásokban?

- Egyáltalán nem rosszul. Még amikor miniszter voltam, volt az a megdöbbentő összeütközés, szétkapcsolódás, ha akarjuk, az utcán levő nép, a támogatás mértéke, amellyel rendelkeztem – én személyesen, és mi mint a kormány – és aközött, amit a média mondott. Ha ott lett volna a népszavazás idején, minden egyes csatorna, minden egyes újság úgy mutatott be engem és bennünket (a kormányt) mint Mefistofelét, mint olyan embereket, akik tönkretettük Görögországot. Intették a görögöket, hogy ha nemmel mernek szavazni a referendumon, akkor Armageddon jön el. És mit tettek erre a görögök 62 százalékkal szavaztak a szanálási terv és a megszorítási intézkedések ellen a 2015 júliusi népszavazáson.

(...)

- Azzal kezdtük az interjút, hogy megnéztük, milyen lehet Európa 10 év múlva, ha semmi nem változik. Adna nekem egy pillanatfelvételt arról, hogy milyen lenne Európa, amilyennek Ön szeretné látni?

- Mit szólna egy föderális Európához, ahol van egy alkotmányunk, amelyet együtt dolgoztunk ki, egy alkotmányozó gyűlés összehívásának eredményeképpen – olyan képviselőkkel, akiket összeurópai alapon választottunk meg, tehát a franciák szavazhatnának németekre vagy görögökre, vagy finnekre, hogy képviseljék őket ebben gyűlésben és fordítva. Ahol van egy szövetségi kormányunk, az egy ember egy szavazat elvének alapján. A kérdés az, hogyan lehet ide eljutni. Ez a nehézség. Hogyan állítsuk meg a szabadesést, amelyben találjuk magunkat, stabilizálni a gazdaság, a politika, a geopolitika és a megosztás területeit – vagy legalábbis megállítani az új megosztások kifejlődését – és elmozdulni egy olyan helyzet felé, ahol a közös jólét és közös alkotmány ismét a közös álmunkká válhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2016. március 08. 09:58
Már csak ez hiányozna Európának!
Senye Péter
2016. március 07. 16:44
"...Szovjetunió egy gazdaságilag nem életképes szervezet volt" - bizonyos ideig azért életképes volt: erőszakos módon egy bizonyos szintre emelte egy elmaradott ország gazdaságát (l. Gyilasz), de tovább fejlődni nem tudott. Európával vagy az EU-val is ez a továbbfejlődési képtelenség a probléma.
balbako_
2016. március 07. 16:17
A tetű ne elégedetlenkedjen a gazdaállattal szemben.
kulalak
2016. március 07. 14:51
"A kérdés az, hogyan lehet ide eljutni." Sehogy. A világ nem áll meg, hogy Európa rendezze magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!