Nemzeti mezben

2016. február 18. 10:36

A tegnapi novo-ogarjovói egy jó, mindkét csapatot erősítő barátságos meccs volt, bár messze nem tét nélküli.

2016. február 18. 10:36
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Orbán Viktor bátor döntést hozott, mikor tegnap elment Putyinhoz. A február 17-i időpont tavalyi elfogadásával már eleve jelezte a szimbólumokra érzékeny diplomácia világának: jó és baráti a viszony Moszkvával, pontosan évente találkozunk. A decemberi gesztus súlya mostanra tovább emelkedett, hiszen a látogatásra egy nappal az uniós migrációs csúcs előtt került sor. Akkor, amikor a »nyugati civilizált világ« páriának kiált ki mindenkit, aki kezet fog az orosz elnökkel. Még a »saját kutyájuk kölykét«, Edmund Stoiber bajor kormányfőt is kiátkozták moszkvai útjáért. Ráadásul tegnap – szinte egy időben a Putyinnal való megbeszélésekkel – Angela Merkel német kancellár is hadat üzent a visegrádi négyeknek. Nem titok, hogy a tengerentúlon sem nézik jó szemmel az oroszokkal való barátkozást, a nem euroatlanti sormintát követő magyar külpolitikát. A Déli Áramlat megfúrása után nyugati nyomás alatt van a paksi fejlesztés, az ország energiabiztonsága. Ilyen helyzetben a Washingtonban és Brüsszelben elvárt magatartás a meghunyászkodás, a sűrű és lelkes mea culpa. Orbán viszont elutazott Oroszországba. (...)

Ki nyert tegnap?

Putyin és Orbán is fogékony a sporthasonlatok iránt. A minapi Európa-liga-selejtezőn Isztambulban a Lokomotiv Moszkva egyik játékosa, egy bizonyos Dmitrij Taraszov Putyint éltető pólót villantott. A művelt Nyugat felzúdult, a hazai liberális humorvilág azonnal felvetette: vajon Putyin-mezt visel-e Moszkvában fehér inge alatt Orbán Viktor? Nos, ha volt is a magyar kormányfőn bármilyen képzeletbeli dressz, az legfeljebb meggypiros lehetett. Mint ahogy Putyin is virtuális fehér-kék-pirosat öltött. Ráadásul nem egymás ellen, hanem egymással játszottak, nemzeti mezben, nemzeti érdeket figyelembe véve.

A tegnapi novo-ogarjovói egy jó, mindkét csapatot erősítő barátságos meccs volt, bár messze nem tét nélküli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2016. február 18. 23:27
Ez a Gyula gyerek miért tesz úgy, mintha akár a legkisebb fingja is lehetne, hogy mi volt a találkozó célja és témája? Nem valószínű, hogy Viktor megbeszélte volna vele.
Photon
2016. február 18. 23:02
Máté Gyula Cipész és Kulcsmásoló https://foursquare.com/v/m%C3%A1t%C3%A9-gyula-cip%C3%A9sz-%C3%A9s-kulcsm%C3%A1sol%C3%B3/50d31f50e4b007046c0bce85
=nessuno=
2016. február 18. 22:58
Washingtonnal, a tényleges szövetségessel is ilyen intenzív a viszony? Oroszország az EU-t (és a NATO-t) fenyegeti, nem szeretek "Putyin-pincsi" lenni... Morálisan nagyon mélyre jutottunk.
neeskens
2016. február 18. 13:14
Ez a cikk tartalmát és stílusát tekintve a 60-as évek derekán a Népszabadságban. Csodálatos, nemcsak ahogy az önmagát jobboldalinak, antikommunistának definiáló magyar kormány megérkezik Moszkva kebelére, hanem ahogy a szervilis sajtó körbe nyalja-falja Oroszországot és az aktuális cárevicset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!