Legalább kitapostam az utat Ákosnak

2016. február 28. 16:08

Szerintem egy popzenész nyugodtan beszéljen borzasztó marhaságokat, és soha ne legyen PC. Ezt nálunk ma csak Orbán meg a Jobbik engedi meg magának, míg tőlünk megkövetelik, hogy folyamatosan hiperkorrektek legyünk. Interjú.

2016. február 28. 16:08
Lovasi András
Origo

Ha már lázadás: épp tíz éve készült a Sztornó cím film, amiben egy adóhivatal által vegzált gimnáziumi tanárt játszottál. Hogyhogy nem kockás ing van rajtad? 

Nincs is kockás ingem. 

Láttalak én már kockás ingben. 

Oké, lebuktam, de az a helyzet, hogy nem érdekel ilyen szinten ez a dolog. Persze, ha valaki megkérdez, elmondom, hogy szerintem óriási baromság ez a Klik, és úgy, ahogy van meg kéne szüntetni az egészet. Viszont nem fogok kockás ingben rohangálni, hogy ezt lépten-nyomon világgá kürtöljem. Borítékolhatod, hogy március 15-én sem fogok kockás kokárdát kitűzni. (...)

És normálisabb lett? Tavaly kisebb port kavartál azzal, hogy egy interjúban helytelenítetted a melegházasságot. 

Hát igen, nyár volt, és uborkaszezonban a popzenészek is okoskodhatnak egy kicsit a politikusok helyett. Kicsit szomorúan láttam, hogy ez a szerintem nem túl izgalmas téma mennyi gombot megnyomott az embereken. Tényleg az most a legnagyobb gond a világban, hogy egy templomban összeadható-e egy meleg pár? Ugye, nem? Ha valaki elvi okokból ellenzi a melegek egyházi esküvőjét, az homofób? Mi köze van egymáshoz a két dolognak? Nekem például semmi bajom nem lenne a dologgal, ha kitalálnának egy másik szót a melegházasságra, lehetne például »melegség«, ugyanolyan jogi státusszal, amilyet a házasság is megkap. Csak ne hívják házasságnak, mert az komolytalanná teszi a szó eredeti jelentését. De jelenleg vitatkozni, érvelni nyilvánosan nagyjából lehetetlen és felesleges is. Sértődött, agymosott harcosok nyomják végeérhetetlenül, és a világrendjükben csak a lövészárok túloldalán lehetsz, ha nem tetszik nekik, amit mondasz. 

Voltak kevésbé véresszájú vélemények is. Sokakat zavart, hogy először azt mondtad, nem kéne viccet csinálni a házasság intézményéből, majd te magad komolytalankodtad el a kérdést a saját esküvőd kapcsán. 

Ez tényleg szerencsétlenül jött ki, de csak a beszélgetés zanzásítása miatt alakult így. Utólag azt gondolom, megspórolhattam volna pár kört, ha nem hagyom az újságírónak összetömöríteni a hosszú történetet, hogyan kötöttem ki katolikusként az esküvőmön egy református templomban. De hagytam, úgyhogy innen az én bajom. Nem mentegetőzésképp mondom, de szerintem érdekes az a Magyarországon kialakult perverz gyakorlat, miszerint a politikusok kiváltsága lett hülyeséget beszélni és felrúgni a politikai korrektséget. Tőlünk ma alapkövetelmény, hogy 0-24-ben bölcsek és megfontoltak legyünk. Szerintem egy popzenész nyugodtan beszéljen borzasztó marhaságokat, és soha ne legyen PC. Ezt nálunk ma csak Orbán meg a Jobbik engedi meg magának, mert ők akarják tematizálni a közbeszédet, míg tőlünk megkövetelik, hogy folyamatosan hiperkorrektek legyünk. (...)

A popzenészek öregedésével együtt járnak a díjak is. Milyen érzés, amikor eszedbe jut, hogy Kossuth-díjas művész vagy? 

Felemás. Egyfelől büszke vagyok rá, másfelől zavar, hogy egyedül kaptam meg, miközben nyilván a Kispállal közösen kellett volna. Neki azonban épp volt egy jogi ügye, ami miatt nem adhattak neki. 

Gondolkodtál azon, hogy elfogadd-e egyáltalán? 

Persze, de végül győzött a kíváncsiság. Nyilván a hiúságomat is legyezgette a díj, de közben érdekelt, hogy az vajon mennyire provokatív, ha én ezt elfogadom. Ebből a szempontból megtaláltam a számításomat, mert sokan alaposan kiakadtak rajta. De legalább kitapostam az utat Ákosnak, nem? Mondjuk ő tényleg megérdemelte, mert ő tényleg igazi művész, meg szebben is énekel.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cereal killer
2016. május 15. 13:18
Azért mégiscsak orbánozik egyet, hogy megfeleljen a libsi véleményterrornak. A Kossuth-díjat meg nyilván csak "kíváncsiságból" vette át. A 10 millió forint kicsit sem befolyásolta. Nos, igen, ilyen egy elvhű "művész".
Fahrenheit 451
2016. március 17. 15:27
úgy mondta, hogy ne csináljunk viccet a házasságból, hogy az érvényes katolikus házassága mellé épp kötött egy másik nővel egy másik református házasságot is. - http://mandiner.hu/cikk/20150813_tota_w_arpad_lovasi_andras_es_az_akcios_eskuvo
Fahrenheit 451
2016. március 17. 15:27
Magyarországon ez lassan kötelező lesz.
balbako_
2016. március 16. 15:50
De jó! Minden drogos locsoghat baromságokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!