Korábban elhangzott már, hogy ennek a békés párbajnak az összefogás a lényege. Akkor hol itt a párbaj?!
Hát, az csak egy figyelemfelkeltő cím. Az újságírók nyilván tudják ezt. Egyik borvidék sem akarja elverni a másikat, sőt, együtt többre vagyunk képesek.
Ha nincs igazi párbaj, hogyan lehet megállapítani, hogy ki a győztes?
Ezt a kedves vendégek ízlésére bízzuk. Mindenki megkóstolhatja ezeket a borokat egymás mellett, mivel minden standon ott lesz egy egri és egy szekszárdi borászat. Sorsolás alapján kerülnek egymás mellé. A jelen állás szerint Egerből 12 borászat, Szekszárdról 14 borászat lesz jelen.
Akkor ez nem egy fair párbaj! Egyébként mióta létezik a bikavér márkanév?
Nagyon régóta létezik a bikavér, mint márka. A legenda szerint a törökök a vörösbortól megittasult elszánt egri védők szája szélén csorgó borról gondolták azt, hogy a harcias védők nyilván bikák vérét itták… Másfél évszázada már egyre gyakrabban hívták a testes vörösbort bikavérnek, ám igazi fordulat a 20. század elején történt: Grőber Jenő egri termelő roppant tudatosan nagy minőségű, kiváló bikavéreket kezdett termelni.
Milyen arányban vannak minőségi termelők az Egri borvidéken? Olyan borászok, akiknek a borait vakon le lehet venni a polcról?
Nem szeretnék, nem is tudnék pontos arányokat mondani, de tény, hogy egyre több komoly, minőségi pincészet van, nemcsak Egerben, de egész Magyarországon is. A csúcs nálunk természetesen a bikavér. Azt is lehetne mondani, hogy az igazi hadviselés nem a borvidékek között van, hanem a régi típusú, a szocializmusban lejáratott olcsó tömegbikavér, és a tudatosan készített, kiváló szőlészeti munkával megtámogatott tiszta, elbűvölő zamatú bikavérek között.
Mi a különbség a szekszárdi és az egri stílusú bikavérek között?
A világon csak két helyen lehet bikavért termelni: Egerben és Szekszárdon. Egerhez képest Szekszárd jóval délebbre helyezkedik el. Az egri hűvösebb klíma, hűvösebb karakter, és ez megmutatkozik a borokban is. Mifelénk nagyon gazdag aromavilágú borokat tudunk termelni, elegáns tónusokkal, és hihetetlenül izgalmas, vibráló savakkal, ami kifejezetten élénkké teszi az itteni borokat.