Ne a gyerek előtt

2016. február 12. 11:43

A négy éve kezdődött rekonstrukció első érdemi egyeztetése nem az iskolásokról szólt – ahogyan nem róluk szól az oktatási reform, sőt, a magyar iskola sem.

2016. február 12. 11:43
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

Viszont még a fentiek fényé­ben is nehéz elfogadni, hogyha egy oktatási (NER-szóhasználatban, kevéssé tényszerűen: köznevelési) kerekasztalnál összegyűlik úgyszólván mindenki, akit az oktatásügy a kormány szerint érint vagy érdekel, akkor ott a gyerekek nemhogy szót nem kapnak, de még csak szóba sem kerülnek.

Született megállapodásféleség mindenről – az elbaltázott oktatáscentralizáció központi intézménye, a Klik decentralizálásától a krétabeszerzés liberalizálásáig –, csak éppen arról nem beszéltek, ami a lényeg lenne: hogy a diákokat végletesen terheli, törvényellenesen és érthető ok nélkül szelektálja és szegregálja, stresszeli és terrorizálja az iskolarendszerünk, cserébe viszont nem ad nekik versenyképes tudást. Hogy a két legfontosabb munkaerő-piaci kompetencia (használható informatikai jártasság és nyelvtudás) nélkül bocsátja útjára a tanulók többségét, és hogy az újdonságuk ellenére is elavult, múlt századi szemléletű, hibáktól hemzsegő, hiányos és ingerszegény, uniformizált könyvekből próbálja tanítani őket.

Palkovics László, az új államtitkár legalább esemény után megemlítette, hogy egyszer majd erről is beszélni kell, sőt, a lázadó tanárok szerdai közleményébe is bekerült a tanulók szó, de ettől még tény: a négy éve kezdődött rekonstrukció első érdemi egyeztetése nem az iskolásokról szólt – ahogyan nem róluk szól az oktatási reform, sőt, a magyar iskola sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 12. 16:46
Lázadó tanárok? Ki bízta meg őket azzal, hogy barikádon ugráljanak? Ki mondta, hogy ez a dolguk? Arról van szó, hogy szar az oktatás emberek! És ebben talán nem kis részben a tanár is benne van ám. Talán a hülyeség ellen kéne lázadni és a gyerekek érdekében tenni.
Berecskereki
2016. február 12. 12:10
Milyen "négy éve kezdődött rekonstrukció" Az MSZP/SZDSZ kormányok mást se tette, mint rekonstruáltak. Hogyan, milyen eredménnyel? Legutóbb Hiller István elképzelése szerint 2008-ban. Lásd: Egységes tantervvel dolgozó állami iskolákat szervezne 2010-től Forrás: Népszava|2009. febr 23 http://nepszava.hu/articles/article.php?id=71680
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!