Új folyó

2016. január 23. 10:28

Lengyelország nem Magyarország, 2016 pedig nem 2013. Lengyelország pedig látja, hogy a mellény sokkal kisebb az aktuális Rui Tavaresen, mint a 2013-ason.

2016. január 23. 10:28
Sitkei Levente
Magyar Idők

„Nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer lépni. Lengyelország nem Magyarország, 2016 pedig nem 2013. Akkoriban az Európai Unió fölött tündöklően sütött a nap, Angela Merkel készülődött a következő választásra, amelyen csak ő győzhetett, annyira jól dübörgött minden Németországban, az unió erőközpontjában. Ma viszont didereg mindenki, felhők takarják el a napot, hosszú sorokban várakoznak a keletről jött ismeretlenek, az egymás kezét fogó családtagok pedig egymás ellen fordultak, pontosabban saját kerítésüket kezdték megerősíteni. Lengyelország pedig látja, hogy a mellény sokkal kisebb az aktuális Rui Tavaresen, mint a 2013-ason. Hiába mondja ilyenkor a kárörvendő, hogy egész Európa Lengyelországon röhög, ő a céltábla, ő a fekete bárány, nem szabad komolyan venni. Egyetlen ország se lehet pária az EU-ban, bármilyen hangos is a boás csapat. Megkérdőjelezni bármely tagország európaiságát, demokráciáját Brüsszelre nézve szégyen, amely visszaszáll rá, amint a mesterséges hisztéria lecsillapodik.

Az Európai Unió – minden baja ellenére – mi vagyunk. Magyarok, németek, lengyelek. Mi alakítjuk. A mi arcunkat veszi föl. Nem kívülállóként áll Lengyelország a szőnyeg szélén, hanem résztvevőként mondja el kéréseit, javaslatait, hogyan változzon és fejlődjön a közösség, amelynek tagja. Nem alsóbb rendű csak azért, mert kevesebb adóbevételt termel, mint nyugati szomszédja. Ezt pedig a nyugati tagállamoknak is meg kell érteniük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. január 24. 15:59
"Az Európai Unió – minden baja ellenére – mi vagyunk. Magyarok, németek, lengyelek. Mi alakítjuk. A mi arcunkat veszi föl." Nem nagyon sikerül alakítani, mert ha sikerülne, nem így nézne ki pl a migránshelyzet. A brüsszeli bürokraták alakítják európa arcát és sajnos mára eléggé amorf lett.
robag
2016. január 23. 18:10
Hajrá lengyelek! :)
balbako_
2016. január 23. 13:43
Az ostobaság és pótcselekvés, valamint a totális életképtelenség harcol a jövővel, mert a V4-ek lettek mára Európa, méghozzá a jövő Európája! (Egyben kihúzhatjuk magunkat e jövő kialakításában mi vállaltuk a munka nehezét)
Mich
2016. január 23. 12:23
Magyarán: a lengyelek is meg fognak erősödni a brüsszeli támadástól... ...mint a magyarok és a magyar kormány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!