A mi nagy lehetőségünk

2016. január 04. 12:06

Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom. A potenciális energiamennyiség tekintetében az USA és Kína mellett van a helyünk!

2016. január 04. 12:06
Rakusz Lajos
Népszabadság

„1975-ben, nem utolsósorban a Római Klub riasztó előrejelzése miatt, az ENSZ átfogó nemzetközi energetikai vizsgálatot indított és hajtott végre. A hazánkat érintő következtetések elképesztőek voltak. A térségünkben vizsgálódó japán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarország Európa energetikai centruma lehet. Persze nem azonnal. Szerintük 2050 körül Magyarország energetikai szerepe olyan jelentős lesz, mint Szaúd-Arábiáé a 70-es években. A Kárpát-medence ezen részén, ahol Árpád fejedelemnek köszönhetően élünk, s ahol nemcsak a legelők, hanem a föld mélye is kiváló, van egy rejtett előnyünk: a vékony földköpeny. Az átlagos harmada. A hőmérséklet lefelé kilométerenként nem tíz, hanem harminc fokkal növekszik. A geotermikus grádiens az átlagos értéket háromszorosan haladja meg. Az igen magas hőmérsékletű kőzetek ennek köszönhetően elérhetőek. Ha a kellő hőmérsékletű zónában egy megfelelő méretű üreget találunk vagy alakítunk ki, az oda lesajtolt vízzel a hőenergia korlátlanul kinyerhető. Látszólag egyszerű – de nagyon költséges – beruházással egy folyamatosan működő, kimeríthetetlen energiaforráshoz juthatunk. Egy ideális energiaforráshoz, amely minden másnál olcsóbb. És az üvegházhatás ennek révén mérsékelhető. (...)

Az azóta eltelt évtizedek során a klímaváltozással összefüggésben felértékelődött a geotermikus energia. A szakmai anyagokban az áll, hogy Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom. A potenciális energiamennyiség tekintetében az USA és Kína mellett van a helyünk! De akkor miért vagyunk a »zöldenergia« terén – a hőszivattyúknak köszönhetően – a középszer szintjén? (...)

Valami azért történt. A mintegy tíz éve indított szakmai munka beért, s megkapta a jóváhagyást egy geotermikus erőmű kutatási és műszaki terve. Talán történelmi tettnek bizonyul, hogy Bonyhádon geotermikus erőmű építése indul 2016 januárjában. A »Dél-Alföld EGS« projekt beruházási összege 116 millió euró (ebből EU-s forrás 39,3 millió), s 2018 decemberében tervezik átadni az erőművet. A hőenergiát a mélyben levő 220-240 fokos kőzet adja. Az erőmű 12 MW áramot termel majd, és még további 60 MW hőt lehet majd hasznosítani. Nem több száz MW-os lesz, amit a geológiai adottságok lehetővé tennének. Nem állunk fel – nemzetközi összefogással – az USA és Kína mellé a dobogóra. Egy kicsi, de kiváló geotermikus villamos erőműve végül is lesz az országnak. Kicsi – de csak a miénk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. január 04. 21:34
A geotermikus energiával az a gond, hogy csak arra lehet s használni amire való. A magas ásványisó tartalom miatt pl. áramfejlesztésre és fűtésre csak korlátozottan, mivel a csövek korrodálása miatt többe kerül a leve mint a hús. Figyelembe kell venni, hogy a nagy mélységekből feltörő víz hosszú idő alatt szivárgott le s forrósodott fel. ha többet veszünk ki mint amennyi természetes úton pótlódik, annak súlyos következményei lesznek pár évtizeden belül. S ezt nem lehet siettetni a víz mesterséges visszapompálásával. Meg kell becsülni az adottságainkat, de nem szabad visszaélni velük!
Box Hill
2016. január 04. 17:40
Na ez "bad news". Most majd ezért is el akarnak bennünket foglalni, az édesvizen kívül.
drkovax
2016. január 04. 15:06
Ott a kulcsszó: " de nagyon költséges" ... Még mindig.
Mich
2016. január 04. 14:36
"A mi nagy lehetőségünk..." - tudjuk, a Szabadrablás, a többi csak duma...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!