Államosított korrupció

2016. január 28. 08:56

A kormányfői akarat időnként felemel, máskor lesüllyeszt oligarchákat, a módszer azonban ugyanaz: a közbeszerzések formálissá tétele vagy teljes mellőzése.

2016. január 28. 08:56
Bonta Miklós
Népszava

„Ha valakinek akár a legcsekélyebb kétsége is támadt afelől, hogy az Orbán-hatalom regnálása során egyre mélyebbre süllyed a korrupció mocsarába, és lemoshatatlanul rájuk ragad a machiavellizmus minden szennye, akkor bizonyságul érdemes elolvasnia a Transparency International legfrissebb jelentésének Magyarországról szóló lesújtó bizonyítványát. »A korrupció központosított formája épült ki és vált rendszerszerűvé« – emeli ki dokumentum, hiszen »a kormány következmények nélkül használhatja arra a hatalmát, hogy illetéktelen előnyhöz juttassa a holdvarába tartozó üzleti csoportokat. A magyarországi korrupció fontos eleme a közpénzek magánpénzzé alakítása jogi eszközökkel«.

Most bosszulja meg magát az a széles körben elterjedt igény, hogy egy úgymond »történelmi okokból« lemaradt országnak szüksége van központosított államhatalomra, az önkormányzatiság, az önrendelkezés formálissá tételére, a plurális értékrend kialakulásának megakadályozására, az inaktív állampolgári magatartásra való - közvetett - rábírásra. A kormányfői akarat időnként felemel, máskor lesüllyeszt oligarchákat, a módszer azonban ugyanaz: a közbeszerzések formálissá tétele vagy teljes mellőzése. Az egykor mindent nyerő Simicska Lajos (Közgép) még az örökranglista élén áll, de a nyomában már ott toporognak Garancsi István (Market) és a még kevésbé ismert Szíjj László (Duna Aszfalt) is, hogy Orbán Viktor jó barátjának, a felcsúti polgármester Mészáros Lőrincnek a sokoldalú sikereiről ne is beszéljünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. január 28. 20:01
Most, hogy nem a Népszava kapja az állami pénzeket kiderül nagy a korrupció!
Vezetéknév Utónév
2016. január 28. 14:51
Kleptokrácia: korrupt, dilettáns vezetők és lojális pártkáderek uralma, melynek kizárólagos célja a közpénzek államilag irányított eltulajdonítása.
hátakkor
2016. január 28. 13:05
Arisztotelész szerint az oligarchia azon kevesek uralma, aki nem kiválóságuk, hanem vagyonuk alapján kerültek a vezető rétegbe.
hátakkor
2016. január 28. 13:04
Mo. elmúlt 25 évében 3 oligarcha ismert: Fletó, Megyó és Lúdas Mutyis. Ki van még??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!