Az Alkotmánybíróság borsot törhet az EU orra alá

2015. december 29. 10:55

Ha mérföldkőhöz talán nem is, de Magyarország szuverenitása szempontjából igencsak fontos kérdés megválaszolásának kapujához érkezett az Alkotmánybíróság

2015. december 29. 10:55
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Idők

Most, az ombudsmani indítvány nyomán lesz lehetősége az értelmezésre, kiváltképp az egész történettel összefüggő, úgynevezett hatáskörtranszferről szóló alaptörvényi klauzula kapcsán. Az alaptörvény – és a korábbi alkotmány – szerint ugyanis Magyarország csak az uniós »alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig« és csak »az alaptörvényből eredő egyes hatásköreit« engedte át az EU-nak. Mindez azt jelenti, hogy EU-s szerv csak az alapszerződésekben megszabottak szerint állapíthat meg kötelezettséget és csak olyan mértékig, amelyre magyar állami szerv az alkotmány szerint is kötelezhető. E hatáskörtranszferből szokás levezetni az EU-jog elsődlegességét (és közvetlenségét is), amelynek gátját elvileg egyedül az EU hatáskörtúllépése (tehát olyan aktusa, melyre az alapszerződés nem hatalmazza fel), illetve az alkotmányos alapjogok képezhetik. Előbbi megállapítására elvileg az EUB-nak van végső döntési kompetenciája, utóbbi pedig nem gyakran merül fel, hiszen a közgondolkodás általában emberi jogi szempontból az EU-jogot fejlettebbnek gondolja a tagállami jogoknál. Az elmúlt időszakban azonban az EUB és az EU-jog ilyen elsődlegességét több posztszocialista ország, de legfőképpen Németország alkotmánybírósága áttörte, kimondva, hogy a hatáskörtúllépésből eredő vagy az alkotmányos alapjogokat – ezzel összefüggésben az alkotmány belső, érinthetetlen identitását – sértő EU-s aktusok kapcsán kizárható az elsődlegesség és megállapítható az alkalmazhatóság tilalma.

Tekintettel arra, hogy a kvótahatározat jó eséllyel a csoportos kiutasítás tilalmába ütközik, valamint arra, hogy e tanácsi határozat meghozatala során az EU túllépte hatáskörét – hiszen egy EU-joggal vélelmezhetően ellentétes döntést szándékozik az EU tagállamaival végrehajtatni –, az Alkotmánybíróság értelmezésével egyelőre »csak« absztrakt módon megállapíthatná, hogy a hatáskörtranszfert sértő uniós aktusokat nem illeti meg elsődlegesség a nemzeti jogban. Ezzel együtt közelebb is kerülhetnénk a két jogrendszer egymáshoz való viszonyának, így a tagállami szuverenitás megítélésének a kérdésében is. Én azt mondom: hajrá!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2016. március 01. 10:24
Régi történet Bruhács J nem lehetett alk. bíró, mert kifejtette, kb. a kommunista bűnösök büntethetők
BőröndÖdön
2016. január 20. 17:56
Magyar Alkotmánybíróság??Kac-kac,fideszes ügyvédek társasága.
Fahrenheit 451
2016. január 19. 16:45
az, hogy az Alkotmánybíróság vagy bárki borsot törjön az EU orra alá, kizárólag Putyinnak jó és annak, akit lefizet.
Gullwing
2016. január 13. 15:05
Még szerencse hogy a dolgok nem a te együgyű észjárásod alapján működnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!