Varázsoljunk tabletből asztali gépet

2015. december 21. 10:12

Táblagépünket is használhatjuk már asztali gépként vészhelyzetben. Csak egeret és billentyűzetet kell csatlakoztatni hozzá és finomra hangolni a rendszert.

2015. december 21. 10:12
Ron Amadeo
Ars Technica

A Microsoft Continuum megoldása  teszi lehetővé, hogy bármilyen Windows 10-et használó Lumia-val gyakorlatilag asztali PC-ként tudjuk használni az okostelefonunkat. Igaz kell hozzá külső eszköz, amire a perifériákat rácsatlakoztatjuk. A gyakorlatban ez azt jelenti az Office irodai csomagot tudjuk használni prezentációs célokra illetve bemutatókon netezhetünk az okostelefonnal. A redmondi cég abban bizakodik, hogy ezzel a megoldással sikerült a mobil és PC-s világ közötti határt elmosnia, egyenes az út, hogy a jövőben a mobilunkat is majd teljes értékű számítógépként használjuk. Sajnos ez még messze van, mert kicsit nehézkes a használata éles bevetésekben és ugye csak Windows 10-el működik a megoldás.
 
 
Jelenleg viszont az okostelefonok nagyobb része Android operációs rendszerrel működik. Érdemes megvizsgálni vajon némi barkácsolással lehet-e hasonlóképpen egérrel és billentyűzettel asztali PC-ként használni. Lehetséges, hiszen az okostévéken, autókban és órákban is már bizonyított az Android. A probléma viszont az, hogy majdnem úgy fog működni, mint egy asztali PC, de korlátosan, hiszen maga a táblagépen futó operációs rendszer kézi irányításra van eleve tervezve, ez pedig az egeres működés közben sokszor korlátokat jelent, de ezek nem leküzdhetetlenek. Mellékesen a Google már tolja a Chrome OS-t is laptopokon, tehát amint tökéletesítik a megoldást működni fog ez a dolgos hétköznapokban is.
 
 
Nézzük addig milyen kihívásokat kell megoldanunk. A tesztben egy Nexus 9 volt az állatorvosi ló, ehhez könnyen lehet vagy Bluetooth-al vagy USB-n egeret és billentyűzetet is csatlakoztatni. Az USB-s változat az egyszerűbb, ehhez kell egy HUB is, mert így lehet több eszközt is rákötni a táblagépre egyszerűen. A párosítás sokszor ugyanis sikertelen vagy bekever a több eszköz használata során. Az egeret és billentyűzetet tehát könnyedén rá tudjuk csatlakoztatni, de problémák adódhatnak. Az első, az egerünk furán viselkedik, a kijelölést kicsit szokni kell, mert az ujjra van szabva, kicsit nehézkes egy egérrel kivitelezni elsőre. Az egér ugyanis inkább viselkedik virtuális ujjként, mint pointerként, több éves egerezés után ez roppant bosszantó és nehézkes. Felejtsük el a jobb egér gombos dolgokat is, mert az Androidon ez nem létezik, az ujjunkat kellene hosszabb ideig lenyomva tartani, ami kicsit nehezen kivitelezhető itt.
 
 
A másik zavaró tényező a billentyűzet rendes belövése, a nyelvi kiosztás ugyanis az alap Androidos operációs rendszereknél bezavarhat. Ezért érdemes itt barkácsolni már, a Remix OS alkalmas arra, hogy hibriddé varázsoljuk a táblagépünket. Sőt ez azért is kötelező, mert ezen tudunk csak egyszerre több ablakot is kezelni, mint egy rendes PC-n, alapból az Android nem multitaskos (maximum 2 ablakot lehet majd az új verzión is kezelni). Tehát érdemes a karácsonyi ünnepek után 1 napot rászánni a régi tábla átvarázsolására egy új rendszer telepítésével. Ha ez már meg van, akkor minden működik, majdnem olyan lett a táblánk, mint egy PC. Mi hiányzik? Az egész összerakása kicsit macerás, hiszen ha arra kényszerülünk, hogy PC-nk halála esetén ezt a rendszert is bevessük akkor mindent először össze kell kötnünk. Megannyi hibalehetőség adódhat, mindig a szükség esetén döglik be valamelyik periféria szokás szerint. De ha már működik, akkor egy szövegszerkesztésre és irodai feladatokra alkalmas hordozható megoldást kapunk legalább. Jó barkácsolást, a bejgli mámor után üdítő egy kis IT barkácsolás és a rokonok sem tudnak belezavarni, mert nem értenek hozzá annyira új dolgot csinálunk.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!