Díszmagyarban

2015. december 02. 10:54

Vajon miért van szüksége a Fidesz által uralt székesfehérvári városvezetésnek (egy Jobbik-ötlettel azonosulva) e szoborra most?

2015. december 02. 10:54
Miklós Gábor
Népszabadság

Nem fogja megállítani a Szabadság téri ellenemlékmű nemrég felállított székesfehérvári kistestvére az elszántakat, akik szobrot akarnak állítani Hóman Bálintnak. Amaz eltűnik, ez hamarosan meglesz. Persze nem a zsidóellenes konzervatív politikus, a Horthy-kor egyik főszereplője kap szobrot. Csakis a történész és kultúrpolitikus, akinek hosszú pályája alatt ma már kedvezően értékelhető elképzelése is volt. Sőt aki zsidókat mentett, és kivételezetti státuszt szerzett némelyeknek. Akiknek azonban nem lett volna erre szükségük, ha nincs az ő jogfosztó politikája. A szobor történészt ábrázol ezért - díszmagyarban.

Vajon miért van szüksége a Fidesz által uralt székesfehérvári városvezetésnek (egy Jobbik-ötlettel azonosulva) e szoborra most? Miért akarják majd odavezetni a Klebelsberg-iskolák nebulóit, hogy megcsodálhassák a város díszmagyarba öntött szülöttét? Történészi teljesítménye előtt tisztelegnének vajon így? Elhiszi-e bárki, hogy a parancsuralmi rendszerrel működtetett Orbán-pártban lehetségesek az ilyen helyi kezdeményezések vezéri engedély nélkül? Megérezték a helyi politikusok, hogy ez a megfelelő eleme most a rezsimépítési felsőbb elgondolásnak. Megéreztették velük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!