Amíg ők futballt néznek, én dolgozom

2015. december 24. 11:15

A V4-ek közötti szoros együttműködés Orbán Viktor kormányzásának nagy sikere. Gondoljanak csak bele; ma a szlovák kormányfő Európával szemben a magyar kormány mellett áll ki.

2015. december 24. 11:15
Lázár János
Lázár János
Népszava

- Úgy tűnik, a menekültkrízis kikezdte az egész európai integrációt.

- Valóban, ez veszélyezteti az integrációt.

- De ebben a folyamatban a magyar kormány aktív szereplő.

- Félreértés ne essék, mi nem akarjuk az integrációt tovább mélyíteni. Szempontunkból az EU elsősorban gazdasági érték- és érdekközösség, nem politikai. Most pedig politikai értékeket akarnak ránk kényszeríteni. Elfogadom, hogy mindez számukra érték, tiszteletben is tartom, de a magyar társadalom nem tudja, és nem fogja elfogadni sajátjaként. Erről nem volt szó 2004-ben. Az EU alapszerződésében vannak elvek a politikai együttműködéssel kapcsolatban, de szó nincs bevándorlókról. Ebben a témában az európai baloldal eltökélt szándéka, hogy mélyítse az integrációt, mondván: csak egységes megoldással lehet kezelni a problémát. A magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák kormány egységesen elutasítja ezt. A V4-ek közötti szoros együttműködés Orbán Viktor kormányzásának nagy sikere. Gondoljanak csak bele; ma a szlovák kormányfő Európával szemben a magyar kormány mellett áll ki, pedig a két ország viszonya nem volt feszültségektől mentes. A V4-ek aggodalommal tekintenek az integráció újabb fokozatára. Brüsszel le akarja nyomni a torkunkon az integráció mélyítését és erre a bevándorlókat használja fel. Nem akarunk a szuverenitásunkból többet feladni. A következő tíz év legfontosabb kérdése Magyarország szempontjából éppen az, mennyire képes a függetlenségét megőrizni. Ez a Fidesz politikájának lényege, ezen a szemüvegen keresztül tekintünk mindenre. Több Magyarországot és kevesebb Brüsszelt akarunk.

- Ha a 2020-as uniós költségvetésnek már nem ilyen mértékben lesz nyertese Magyarország, akkor az uniós tagságunkat is megkérdőjelezik?

- Nem tartom valószínűnek. Hiszen az EU nemcsak kohéziós támogatásokról, hanem exportlehetőségekről is szól. Számos gazdasági együttműködési forma van a tagállamok között, így nekünk, és a V4-eknek is érdeke a szövetség.

- Nem lesznek a V4-ek a vesztesei egy kétsebességes Európának?

- Közép-Európa nem a probléma, hanem a megoldás az Unió számára. A következő tíz évben várhatóan gazdasági növekedés csak ebben a térségben lesz. Nyugaton kicsi az esélye a növekedésnek, mert a bevándorlás miatt erősíteniük kell a szociális elosztási rendszereiket. Minél több bevándorló van, annál több szociális támogatás kell. Minél több a szociális támogatás, annál nagyobb költségvetési viták várhatóak. A nagy szociális kasszák megbénítják a gazdaságot. Már most látszik, hogy a bevándorlásügy elosztási vitákat eredményez, ami csökkenti versenyképességet. Éppen ezért az EU-nak alapvető érdeke, hogy hagyjon békén bennünket, hiszen Európa versenyképességi tartaléka nálunk van.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. december 25. 17:19
A bakelit-mazoista - bár kétségkívül sok igazságot tartalmazó - cím után egy hangzatos, de egyre inkább tartalmát veszteni látszó "tételmondat", és éppen Lázár szájból:"Több Magyarországot és kevesebb Brüsszelt akarunk." Kár, hogy a globális erővonalak vektorai teljesen más irányba mutatnak!
gudmen
2015. december 25. 10:48
deniának: https://www.youtube.com/watch?v=683acAQ9io4
gudmen
2015. december 25. 10:46
amikor felhuzták a keritést horvátokon keresztül még mindig napi 5-7 ezer migráns érkezett...öket elbuszoztatták gyorsan ausztriába... bp-re be kellett terelni öket, hogy lássa meg ejrópa és a szittya fövárosi, hogy mekkore remek ötlet az épülö kerités (30 milliárd) és a plakátolás sem volt kidbott pénz toni szomszédjának... a szerbek a mai napig buszoztatják öket...egy sem marad ott, ahogy nálunk is összesen 102! maradt az áradatbol... de a fideszbirkucnak tökéletes figyelem elterelés.. több orvos hagyta el idén az országot mint ahány migráns nyakunkon maradt..
Brigadéros
2015. december 24. 21:50
Ez valóban óriási dolog, hogy a V4-ek képesek együttműködni fontos kérdésekben!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!