Ki nyer ma?

2015. december 10. 07:31

Nincs ország korrupció nélkül, mondhatnánk mentségként, de azért ez nem eleve elrendelt jelenség. Ki lehet ebből lépni, és nem is kell messzire menni a jó példáért.

2015. december 10. 07:31
Facsinay Kinga
MNO

Elég, ha megnézzük az utóbbi hetek történéseit, itt egy új törvény, ott egy jogszabályba sunyi módon becsempészett, aprónak tűnő módosítás, és máris felmerül a gyanú: a hatalom azért alakítja kénye-kedve szerint a szabályokat, hogy a »haverokat« védje vagy gazdagítsa. Nehéz ugyanis értelmes magyarázatot találni például arra, hogy miért nem lehet ezentúl »csak úgy« vagyonosodási vizsgálatot kérni a politikusok, »urambocsá« a kormánytagok ellen. Ez mostantól csak akkor lehetséges, ha nyomozás indult ellenük. Pedig egy olyan közegben, ahol a sajtó folyamatosan firtatja a semmiből jött nagy vagyonok eredetét, sokkal tisztább helyzetet teremtene, ha a politikusok állnának a vizsgálódások elébe.

Visszás helyzetet teremt az a minap elfogadott módosítás is, amely lehetővé teszi, hogy vezető kormánytagok, közjogi méltóságok családtagjai is indulhassanak a közbeszerzéseken, amennyiben külön háztartásban élnek. Orbán Viktor szerint nincs itt semmi látnivaló, hiszen Európa legszigorúbb közbeszerzési szabályozását fogadta el a parlament. Lehetséges. Ám egy olyan országban, ahol a mindennapok során is azt tapasztaljuk, hogy a beruházásokat rendre családtagok, ismerősök, sógorok nyerik el, igazán nem volt szükség erre a »lazításra«. Mint ahogy az állami földek jelenleg zajló, botrányokkal tarkított kiárusítására sem, amelynek elvileg az a célja, hogy a kis és közepes családi gazdaságok erősödjenek meg. Nem lepődnénk meg, ha a mérleg végső megvonásakor kiderülne, hogy jobbára csak a megfelelő körökben forgolódóknak sikerült hizlalniuk a tulajdonukban lévő földterületeket.

Nincs ország korrupció nélkül, mondhatnánk mentségként, de azért ez nem eleve elrendelt jelenség. Ki lehet ebből lépni, és nem is kell messzire menni a jó példáért. Romániában bilincsben viszik el a korrupcióval gyanúsított, befolyásos politikusokat is, ami azt üzeni az utca emberének: ahogy lent, úgy fönt sem éri meg lopni, csalni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2015. december 10. 23:04
Mindig hord valaki drágább zakót. Mindig van valakinek jobb kocsija, nagyobb birtoka, hajója, kikötője, bankszámlája, bankja, vállalata. A mohóság végtelen. Addig kell gyarapodni amíg lehet. A demokrácia jó táptalaj ügyes embereknek. Ne reménykedjetek! Nem laknak jól.
Tintamin
2015. december 10. 22:16
Nincs közbeszerzés korrupció nélkül ma Magyarországon. Aki ismeri a piacot, az tudja, hogy ez tény. Ismétlen: MINDEN KÖZBESZERZÉS KORRUPT! A megkenés-visszaosztás rendszere teljesen általános lett az országban. És mivel már szinte az egyetlen beruházó az állam, minden a korrupciós felár a "haverok" zsebébe megy.
Tintamin
2015. december 10. 22:06
Orbán hungarikummá emelte a tolvajlást. Brávó!
hátakkor
2015. december 10. 17:32
"Nehéz ugyanis értelmes magyarázatot találni például arra, hogy miért nem lehet ezentúl »csak úgy« vagyonosodási vizsgálatot kérni a politikusok, »urambocsá« a kormánytagok ellen. " Lehet, ugyanúgy, mint bárki más ellen, ráadásul nekik vagyonnyilatkozatot is le kell adniuk. Ki mint él, úgy ítél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!