A Gyűrűk háborúja – Star Wars kontra Középfölde

2015. december 14. 10:50

Mítoszteremtés, ami nem csak a filmipart, hanem akár több generációt is meghatároz, még ha ma mindez sokkal gyorsabb lefolyású is.

2015. december 14. 10:50
Dani Áron
Roboraptor

A két filmszéria a filmtrükkök szempontjából is könnyedén párhuzamba állítható, a klasszikus Star Wars-trilógia vizuális effektusai épp olyan korszakalkotónak számítottak, mint az új trilógia és A Gyűrűk Ura negyed évszázaddal későbbi (egyébként gyorsan megöregedett) caption-motion és CGI-effektjei. A Hobbit-trilógia és a legújabb Star Wars-filmek viszont már akkor készülnek, amikor a CGI szinte képes teljesen láthatatlan maradni a filmekben, így ezek a mozik a technológia szempontjából is kevésbé fognak majd megöregedni.

A Disney Star Wars-dömpingje persze most alaposan megbolygatja az analógiát, és az éves rendszerességgel érkező folytatásokon, prequeleken és spin-offokon újabb generációk fognak megöregedni, amivel a LotR univerzum – jelenlegi állapotában legalábbis, ami most még csak az irodalmi alapanyagból merít – már sehogy sem lesz képes felvenni a versenyt, egyedül a paradigmaváltónak számító Marvel univerzum végtelenségig hajtogatható szappanoperájának, vagy esetleg a LotR filmes univerzumának jövőjét előrevetítő Harry Potter-folytatásoknak van esélye a gyerekszobák meghódítására.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!