A kreativitás nem tehetség kérdése

2015. december 01. 12:16

Az első dolog, amit meg kellene tennünk, hogy írunk egy optimistább himnuszt, amiben nem arról van szó, hogy milyen rossz nekünk minden. Interjú.

2015. december 01. 12:16
Árvai Péter
Index

De elég lehet-e néhány sikeres vállalkozás ahhoz, hogy megváltoztassa az egész rendszert?

Igen abszolút. Az önbizalomhoz kellenek a bátorító példák, viszont először azoktól az érzésektől kell megszabadulnunk, hogy mi nem vagyunk eléggé tehetségesek, nem vagyunk elég okosak, és hogy bármit is érünk el, a külvilág majd úgyis elrontja. A történelem már annyiszor bebizonyította, hogy az emberiség hihetetlen dolgokra is képes, ha el tudja képzelni és tesz is érte, úgyhogy én meg vagyok győződve arról, hogy ugyanezt Magyarország is meg tudja tenni.

Az, hogy képesek vagyunk rá, még nem jelenti azt, hogy meg is tesszük, vagy ha mégis, kérdés, hogy mikor. Ön szerint mikor?

Egy dolog biztos, hogy valami már elkezdődött. A vállalkozásban és a kreatív munkában az optimizmus nem elegendő, viszont szükséges feltétel ahhoz, hogy valami beinduljon, és egy ország esetében sincs ez másképp. Most az a kérdés, hogy mennyire lesz széles ez a mozgalom, amit az előbb említett cégek elkezdtek. Az első dolog, amit meg kellene tennünk, hogy írunk egy optimistább himnuszt, amiben nem arról van szó, hogy milyen rossz nekünk minden. Minden népnek megvannak a maga kihívásai, csak ne ez legyen már az identitásunk, hogy nekünk minden mennyire borzasztó, mert addig, amíg ebben élünk, önbeteljesítő jóslatként állandóan ez lebeg felettünk. Nagyon fontos az, hogy merjünk hinni abban, hogy vannak pozitív, érdekes, jó dolgok, és ezek meg is tudjanak történni. Hozzáteszem, az internetiparban is sokszor voltak már hullámvölgyek, és még lesznek is. Önmagában az, hogy vannak hibák és vannak nem sikeres cégek is, még nem jelenti azt, hogy a kreatív erő, ami az egészet áthatja, ne lenne helyes. Az a fontos, hogy lássuk, hogy akár akarjuk, akár nem, a világ egyre gyorsabban változik, és ha Magyarország meg akarja találni a helyét ebben a gyorsan változó világban, akkor a magunk útját kell járni, és nem másokat kell követnünk. Ahhoz, hogy mi erre képesek legyünk, egy dolog szükséges, és ez a kreatív hozzáállás az élethez.

Az elmúlt években már több mint félmillióan elhagyták Magyarországot, köztük nagyon sok szakember is. Ön szerint hogyan állítható meg az agyelszívás mint tendencia?

Igazából sehogy, az agyelszívás már megtörtént. A Prezi szerintem jó példa arra, hogy ezt hogyan lehet visszafordítani. Mi nemcsak hozzájárulunk ahhoz, hogy tehetséges emberek maradjanak Magyarországon, de külföldieket is idecsábítunk, a budapesti irodánkba például 26 különböző országból jöttek dolgozni. Úgy gondolom, a tehetséges, ambiciózus emberek leginkább azokat a feladatokat szeretik, amelyek amellett, hogy érdekesek, pozitív hatással tudnak lenni mások életére is, így számukra is értelmesebbé válik a munkájuk. Hasonló, kreatív hozzáállással például arra is rá tudnánk jönni, hogyan tudnánk az egészségügyet, az oktatást jobbá tenni, vagy olyan szolgáltatásokat létrehozni, amivel akár Magyarországon vagy, akár nem, de embereknek tudsz segíteni. Számtalan lehetőség van a világban, amivel érdemes lenne élnünk, szerintem ennek kellene lennie a fókuszban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. december 02. 11:02
ha nagy emberek találkoznak: „Ha a piros-fehér-zöld a magyar kultúrában szakralizálódott; ha az állami zászló az elmúlt több mint százötven év során nyolcszor változott, akkor mód és lehetőség van arra, hogy tiszteletben tartva a piros-fehér-zöld megkérdőjelezhetetlen mivoltát, elgondoljunk egy új állami zászlót. Ez az új állami zászló lehetne az 1956-ra utaló, akkor megszületett lyukas zászló. " mondá Gerő András..
catalina9
2015. december 02. 10:34
Az első dolog, amit meg kellene tennünk, hogy írunk egy optimistább himnuszt," ezt már Rákosi elvtárs is megpróbálta, és így szólt Kodály Zoltánhoz, művész úr kellene egy újy himnusz. Nem lehet, felelt Kodály. Miért, hökkent meg Rákosi Elvtárs. Mert már van! de amúgy ajánlom Árvai Péternek, hogy cserélje le az anyját egy szebb nőre...
szuverén
2015. december 02. 08:13
-"Az első dolog, amit meg kellene tennünk, hogy írunk egy optimistább himnuszt"? Akkor például kisebb lesz az államadósság? Fel sem fogja, milyen mérhetetlenül korlátolt? Már nem is kell tovább olvasni a hablatyolását. -A himnusz, már Rákosi elvtársnak sem tetszett. Egy szinten van vele. (Rákosi is tudta, merte, tette.) Kodály ellenezte a himnusz lecserélését, ezért maradt máig.
SigSauer
2015. december 02. 06:18
Mi lenne, ha ez a svéd buzeráns nem itt rendezkedne? Idő kérdése, és ezt is elviszi az AIDS... Még a szoftverüknek sem tudott rendes nevet adni. Prezi, béplussz. Ahogy becézgetik egymást fartúrás közben, gondolom onnan jött a kiváló ötlet. Anyádat írd át meddővé, ne foglalkozz te Magyarország himnuszával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!