A józan többség pártján vagyunk

2015. november 23. 07:51

Biztos vagyok abban, hogy hosszú távon az emberek többségének a miniszterelnök szélsőséges álláspontja éppúgy elfogadhatatlan, mint az elvakult, szélsőségesen liberális nézetek. Interjú.

2015. november 23. 07:51
Tóbiás József
Népszabadság

Mondjon jobbat a kerítésnél!

Mindenekelőtt a tagállamok közös cselekvésére van szükség. Fel kell függeszteni a Dublin III. rendeletet, biztosítani kell a külső határok közös védelmét, közös regisztrációs, elosztási és kitoloncolási rendszer, közös finanszírozás kell. Utána lehet beszélni a kvótákról. A menekültek elosztását általánossá tévő Juncker-javaslatot nem támogatjuk, az egyszeri áthelyezést viszont, amelyről már uniós döntés született, elfogadjuk.

Erről az álláspontról nem tudott Hiller István, akitől a nyitó óhajt kölcsönöztük?

Biztosan hallotta. A vita abból ered, hogy az unió döntéshozatala lassú. Ennek egyik oka pedig az, hogy néhány ország nehezíti a közös munkát. Pedig az európai polgárok többsége a felmérések szerint nem helyi, hanem egységes megoldást akar.

Mindenki elmondta már, hogy közös megoldás kell. Orbán Viktor a menekültáradat megállítására kínálta a kerítést, nem állította, hogy nincs szükség Franciaországra vagy Németországra a válság megoldásához.

A kerítés nem állított meg semmit: ugyanannyi menekült érkezik Európába, mint előtte. Védelmi rendszerként is csak azért működik, mert a határokat védő rendőrök és katonák életképessé teszik. Ráadásul ha akadálypályát építünk Európába, korlátozzuk az alapvető jogokat, így például a szabad mozgást. A kerítés egyenesen Schengen létét kérdőjelezi meg.

A választók tudják, mi az MSZP véleménye a migrációról?

Számos kutatás igazolja, hogy igen. A józan többség pártján vagyunk.

Mégis a Fidesz népszerűsége nőtt az elmúlt hónapokban.

A kormányzati gépezet nyolc hónapja nem a megoldást keresi, hanem a problémát eszkalálja, és ehhez rengeteg forrást használ fel.

Ha az MSZP a józan többség véleményét osztja, miért nem támogatja a józan többség?

Nem lehet minden kérdést arra egyszerűsíteni, hogy amit képviselünk, miért nem hoz rögtön több szavazatot. Vannak döntések, amelyek nem igazolódnak vissza azonnal. De biztos vagyok abban, hogy hosszú távon az emberek többségének a miniszterelnök szélsőséges álláspontja éppúgy elfogadhatatlan, mint az elvakult, szélsőségesen liberális nézetek. Senki sem gondolja, hogy jó az, ha több százezren telepednek le Magyarországon, de nem is akarnak ennyien idejönni. Végig azt mondtuk: első a magyar emberek biztonsága, utána jön minden más. De ha már átvándorlással van dolgunk, az átvándorlókkal humánusan kell bánni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. november 23. 17:24
"A választók tudják, mi az MSZP véleménye a migrációról?" Igen! "Álprobléma, hiszti, műbalhé"
lajkakutyus
2015. november 23. 15:33
A józan többség meg ellenetek van! Gerinctelen, hazaáruló, ócska népség vagytok.
catalina9
2015. november 23. 14:20
A józan többség: William Odom amerikai tábornok és kémfőnök: „A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. EZ OLYAN ELŐNY, AMIT CSAK A BOLOND HAGY KIHASZNÁLATLANUL. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.”
catalina9
2015. november 23. 14:12
Tóbiás a lótojás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!