Sorsjegy

2015. november 13. 11:58

Nem akarok már elvegyülni a világ csodái között, mert úri kedvemnek nem való a tájidegenség. Nem. És ezt vállalom, és nem vagyok ezzel egyedül.

2015. november 13. 11:58
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

„Nincs kedvem Finnországba menni, de már a norvég fjordok sem érdekelnek, és Stockholm sem. München sem, nem vonz már az Oktoberfest.

És nem azért nincs kedvem fjordokat meg szigeteket látogatni az Északi-tengeren, mert olyan megveszekedett xenofób lennék. Nem. Ezt kikérem magamnak.

Egyszerűen azért nem akarok már elvegyülni a világ csodái között, mert úri kedvemnek nem való a tájidegenség. Nem. És ezt vállalom, és nem vagyok ezzel egyedül.

Ha Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak, ajánlja a latin mondás, ez pedig mikor, ha nem ma a legidőszerűbb? Talán a rómaiak is xenofóbok voltak? Nem. Dehogyis. Csak már akkoriban is jól a tudtára adták a nem ott születetteknek: vagy alkalmazkodsz, vagy pedig kívül tágasabb.

Az olasz főváros neve pedig tetszőlegesen cserélhető – bármelyik európai, afrikai vagy ázsiai országból.

Amikor Tunéziába vagy Srí Lankára utaztam, nem székelyekre, palócokra vagy bajorokra akartam lelni. Nem. A tunéziai nép érdekelt és a srí lankai. Minden örömük, bánatuk és hagyományaik. A váratlan helyzetekre adott megoldásaik, ízeik, hangulatuk. A vallásuk, a kultúrájuk.

Nekem az eredeti, hamisítatlan Skandinávia még mindig Verne Gyula soraiban, a Camp Ole sorsjegyében él, és el nem tudnám képzelni, hogy a havas hegygerinceken, völgyeken, és lengőhidakon muzulmán idegenvezetők kalauzoljanak. Nekik az rendeltetett, hogy otthon, hazájukban és a Közel-Keleten kápráztassanak el földi javaikkal, vendégszeretetükkel. És akkor bizony mi alkalmazkodunk hagyományaikhoz, és elvárásaikhoz. Asszonyaink nem keresik fel fedetlen vállal szent helyeiket, cipőinket pedig kint hagyjuk a küszöb előtt. Ez így helyes, ez így természetes.

Ezt a természetességet háborgatják ama felelőtlenek, akik most migránsok hadát zúdítják a vén Európára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2015. november 13. 21:10
Kedves Lehel! Valakik valahol úgy döntöttek ,hogy az általad leírt harmóniát felbolygatják,na igazán ezekről kéne rántani leplet ,mert ezek az igazi "emberiség ellenségei".Qui Vadis.
Obulus
2015. november 13. 17:06
Senki nem szabadította Európára a migránsokat. A polgárháború, az öldöklés miatt menekültek ide, mert féltik saját és gyermekeik életét.
Valodi
2015. november 13. 14:05
"Az Úristen tudja, mit csinál, kit hova tesz. Ha mindenki ott maradna, ahova való, az emberek nem esnének minduntalan egymás útjába, s békesség lenne mindenütt." (Wass Albert)
kjkj945
2015. november 13. 13:27
Sorsok háza megnyítójára mikor adnak jegyet???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!