A Göncz-temetés mellé

2015. november 06. 19:47

Göncz emléke Orbán Viktor jelenlétét is elviseli, bár az ő rendszerének legelkötelezettebb hívei történetesen megegyeznek Göncz – jobb- és baloldali – gyalázóival, és amíg ez így marad, addig Orbán gesztusa üres kommunikációs lépés marad.

2015. november 06. 19:47
Hont András
Hont András
hvg.hu

„Igazából mi sem lenne természetesebb, mint hogy a III. Magyar Köztársaság első elnökét állami külsőségek közepette, díszsírba temessék. Ha ez még ugyanaz a rendszer volna, és amennyiben a kurzus szellemisége nem lenne teljesen idegen Gönczétől, akinek így nemcsak eszméi, de nyughelye is Bibó, Vásárhelyi Miklós, Litván György közelében lesz. Jobb ez így. Csak éppen nyomasztó figyelmeztetés huszonöt évünk kudarcára.

Ugyanakkor lenne mód a felülemelkedésre még így is.

1989-ben egy ifjú szónok tűnt föl Nagy Imréék temetésén. Ma ő az ország miniszterelnöke, egyben szinte teljhatalmú ura. Göncz Árpád politikai híveinek eltökélt ellenfele. Göncz habitusához a megbékélés, a megegyezés közelebb állt, mint a dac. Elnökként társbérletben működött az őt lesittelő állampárt jogutódjának vezetőjével, az ’56-os forradalmat követő megtorlásokban – ilyen vagy olyan – szerepet játszó Horn Gyulával. Göncz emléke Orbán Viktor jelenlétét is elviseli, bár az ő rendszerének legelkötelezettebb hívei történetesen megegyeznek Göncz – jobb- és baloldali – gyalázóival, és amíg ez így marad, addig Orbán gesztusa üres kommunikációs lépés marad.

Lehetne, aki erre figyelmezteti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2015. november 08. 10:29
A ballib az egyetlen reakciójával /Orbán lealázása/ saját magát járatja le.
2015. november 08. 05:13
Okos tojás.
tekerő
2015. november 07. 21:15
Ön tisztelt újságíró úr ! Még csak annyit sem vállalt be ezért az elferditett fotelből megírt cikkével ,hogy a rendszerváltozs első kormányának a megalakulásának a történelme után nézzen .Valamint ezen történelmi szűrőn keresztűl vizsgálja meg Gönc Árpádot .Gönc félrevezette a magyar társadalmat nem a nemzet egységesítő államfői szerepét töltötte be ,hanem a megosztóét,és a taxis blokád részvevőinek az oldalára állt,vagyis mint államfő nem töltötte be jog szerint ezt a neki szánt pozíciót szerepkört.A rendőrség sem akarta végrehajtani a kormány intézkedéseit vagyis a lázadók mellé állt.Mely lázadást pontosan a szabaddemokraták készítettek elő ,külföldi megrendelőik akaratának eleget téve.Tom Lantos és Soros György elvárásainak megfelelően.Vagyis egy állapuccs mellé állt Árpi bácsi. Nocsak koráűbban is már megtörtént az Ukrán helyzet kormány puccsa ?
hakos
2015. november 07. 19:40
Göncz a rendszerváltás egyik legkártékonyabb politikusa volt. Egyetlen mentsége, hogy csak bábu volt mások kezében, a komunisták rángatták őt, majd amikor visszasegítette őket a hatalomba, a Horn kormány tollává vált, mindent szó nélkül aláírt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!