Huntingtont igazolta az idő

2015. november 19. 08:57

Vajon mi történt az Európai Unió vezetőivel, amikor, az eddigi negatív tapasztalatok birtokában, egyszerre már nemcsak a civilizációk és kultúrák gondos elválasztásában, a távolság megtartásában, hanem a civilizációk keveredésében látják Európa problémáinak a megoldását?

2015. november 19. 08:57
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„Kevesen beszélnek azonban arról, hogy Huntington arra is válaszol, mely civilizációk között alakulhatnak ki a leggyakoribb és legmélyebb összecsapások. Álláspontja egyértelmű: az iszlám és a nyugati civilizáció, vagy ha tetszik, az iszlamizmus és a kereszténység közötti törésvonalak válhatnak a legerősebbé. Hogy mik ennek az okai? Huntington vallási, történelmi és demográfiai okokat említ meg. Először is leírja, az iszlám kialakulásától kezdve a »kard vallása« volt, amely mindig is a katonai erényeket dicsőítette; Mohamed maga is kemény harcos és erőskezű hadvezér volt, s általában az iszlám tanok a hitetlenek elleni háború szükségességét hirdették meg. Itt jegyzem meg, hogy az iszlámban a végcél Allah törvényeinek bevezetése a világ minden szegletében – s ebben nincs kompromisszum, legfeljebb időlegesen. (...)

Most már csak az a kérdés marad, Huntington után szabadon: vajon mi történt az Európai Unió vezetőivel, amikor, az eddigi negatív tapasztalatok birtokában, egyszerre már nemcsak a civilizációk és kultúrák gondos elválasztásában, a távolság megtartásában, hanem a civilizációk keveredésében látják Európa problémáinak a megoldását? Vajon ki vette rá őket arra, hogy ennyire önsorsrontó módon cselekedjenek? Csak nem Richard Coudenhove-Kalergi Páneurópa-terve lappang újra a háttérben (aki egyébként a bécsi Humanitas nevű szabadkőműves páholynak is a tagja volt), melynek szellemében mondta el Churchill híres 1946-os zürichi beszédét, amelyben »Egyesült Európa« létrehozását tűzte ki célul? Csak nem? S egyáltalán, hogy lehet az, hogy még ma is, minden második évben Coudenhove-Kalergi-díjat adnak ki valakinek, aki – úgymond – az európai egység (milyen egység?) érdekében tevékenykedik?

Egy biztos: az iszlám–keresztény, arab országok–nyugati országok viszony – főleg a párizsi terrortámadás után – a végletekig kiéleződött, ezért a sürgős önvédelmi óvintézkedéseket itt és most, azonnal meg kell, kellene tennie Európának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. november 19. 12:47
Fritz írása szamárságok illogikus halmaza: 1) Az iszlám nem azonos az iszlámista terrorizmussal, még csak nem is rokon világnézetek (teljesen eltérő a célrendszere, eszközei, tömegbázisa stb.) 2) A menekülthullám és az iszlamizmus között egyetlen összefüggés van: a migránsok a dzsihadista terror elől menekülnek. Európa iszlám populációjának emelkedésével nem növekedett a terrorizmus veszélye (ha összehasonlítjuk a 70-es, 80-as évek terrorstatisztikáit a maiakkal, jóval kevesebb ilyen eset fordul elő) 3) Az ISIS-t a muszlim közösségek / tekintélyek, hasonlóan a nyugathoz, nem vallási, hanem terrorista csoportként kezelik. 4) Egyetlen muszlim ország sem áll fegyveres konfliktusban nyugati országgal (az Assad-féle rezsim katonai diktatúra, nem iszlám állam, és elsősorban muszlimok ellen harcol). Vagyis tényszerűen nem igaz a "civilizációk összecsapása"-tézis (amit már megjelenésekor is elutasított a politológiai szakma) 5) Fukuyama, nem azt állította, hogy a kommunizmus bukásával minden ország azonnal liberális demokrácia lesz és beköszönt a Kánaán, hanem, hogy a kapitalizmus térnyerésével nagyrészt demokratikus irányba fejlődnek a politikai viszonyok. Ennek nem mondanak ellen a helyi konflitus-zónák, autokrata visszaesések, iszlamista fellángolások sem, ezek ugyanis nem tartósak (érdemes elovasni Fukuyama Huntingtonnak írt válaszát: http://englishmatters.gmu.edu/issue6/911exhibit/emails/fukuyama_wsj.htm.
madarasi.abel
2015. november 19. 12:28
A terrorizmus mértéke és a muszlim lakosság nagysága igen gyenge korrelációt mutat. Ugyanakkor a társadalmi jólét és a demokratikus (liberális!) jogok között a korreláció igen erős. Hmm. Mit mondanak erre az igazi mandis hozzászólók?
BőröndÖdön
2015. november 19. 11:46
Jól van tomika,mehetsz a fidesz pénztárába...
West Ham United
2015. november 19. 10:44
Az iszlám és a muszlimok mint testnek a rákos daganat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!