A törökök pecsenyéje

2015. november 27. 18:51

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harc örve alatt mindegyik külső hatalom a saját stratégiai érdekeit követi a térségben.

2015. november 27. 18:51
Balog Levente
Krónika

„A mostani incidens a térségben évszázadok óta tartó orosz–török hatalmi rivalizálás újabb felvonása. Törökország évszázadokig tartotta megszállás alatt a közel-keleti térséget, és most annak ürügyével, hogy rokonait, a határ menti türkméneket védi, megpróbál beavatkozni Szíriában annak érdekében, hogy a számára ellenszenves – a török hegemóniát elfogadni nem akaró, nem szunnita, hanem síita alavita – Aszad elnök megbukjon, és egy Törökországgal szemben barátságos vezetés kerüljön hatalomra.

Oroszországnak viszont Aszad a térségbeli legfőbb szövetségese, aki biztosíthatja a kijutást a Földközi-tengerre, ezért bombázza a Daest és az Aszad-ellenes lázadókat is. Ez azonban az Egyesült Államok és több nyugat-európai ország számára is elfogadhatatlan, mivel ők is velük, és nem Moszkvával szemben barátságos szíriai vezetést akarnak.

A helyzetet bonyolítja, hogy a török kormány a nagyszámú, önrendelkezést követelő törökországi kurdok szakadár törekvései miatt jobban tart egy, Szíria határ menti részein létrejövő kurd államtól, mint a Daestől. Ezért képes volt a terroristák ellen hatékony szárazföldi offenzívát folytató szíriai kurd erőket bombázni, ami miatt – stratégiai érdekek ide vagy oda – nem lehet eléggé elítélni, hiszen a mi stratégiai érdekünk meg az, hogy a nyugati civilizációt fenyegető dzsihadistákat a lehető legszorosabb határidőn belül felszámolják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. november 28. 19:58
Igen, itt a három fő bűnös: USA/CIA, Erdogan-Töröko. és Szaúd-Arábia - nélkülük nem lenne Iszlám Állam és valószínűleg migráns-áradat sem...!
jairus
2015. november 28. 15:34
a Daes jó szó a géppuskás, szakállas - törülközős debilekre, de a pontosság kedvéért ők a fekete Daes(h), amit ma még iszlám államként ismerünk. A keltetője viszont a mások által fehér Daes(h)nek nevezett, Az USA által -nem véletlenül- agyon ajnározott Szaúd-Arábia.
nagykutya
2015. november 28. 09:06
"hiszen a mi stratégiai érdekünk meg az, hogy a nyugati civilizációt fenyegető dzsihadistákat a lehető legszorosabb határidőn belül felszámolják." Ez egy marhaság, gyenge, buta,primitív és szegény dzsihadistáktol igazán nem kell félnünk.
OHM
2015. november 28. 00:17
szar kovásztalan féligsült piláf az, nem pecsenye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!