Elszálltak volna a magyar bérigények?

2015. október 27. 15:54

A munkaerő szabad mozgása éppen a piac tisztulását hivatott szolgálni: egy ideális Magyarországon a dolgozni akaró fiatalok elvándorlása a magyar bérek növekedéséhez vezetne.

2015. október 27. 15:54
Sorosbérenc

„Elszállt bérigényük van a frissdiplomásoknak” (vs.hu

A realitásoktól elszakadt bért szeretnének a frissdiplomások”

„Nettó 255 ezer forintot szeretnének kapni, holott 160 ezer forint a realitás.” (hvg.hu)

Ezeket a címeket, leadeket sikerült kiizzadnia a magyar sajtó egy részének magából a Deloitte frissdiplomásokról szóló kutatása kapcsán. Azok a súlyos kisebbségi komplexusokkal rendelkező újságírók, akik ezeket a sorokat leírták, minden valószínűség szerint nem beszélnek nyelveket és nincsenek tisztában az európai realitásokkal.

255 ezer forintot szeretnének kapni a magyar frissdiplomások. 255 ezer forint. Jól jegyezzük meg: ez az az összeg, ami 2015-ben kiakasztotta a fél magyar sajtó realitásérzékét. Ez jó 800 eurót ér a valutapiacon.

Az Eurostat 2015 júliusi adatai alapján az Egyesült Királyságban 1378 euró, Németországban 1473 euró a minimálbér. Jobboldali, szabadpiaci kapitalista és baloldali nézőpontból is könnyű belátni, hogy egy olyan országban, ahol évről évre fiatalok ezrei döntenek úgy, hogy Magyarországtól nyugatra kezdik el életüket, ez az összeg valóban érdekes. Eközben a jobb napokat is látott HVG szerzője szerint „160 ezer forint a realitás”.

Semmi sem mulattat jobban, mint amikor egy magát szabadpiaci alapokon meghatározó lap szerzője akarva-akaratlanul összetéveszti a piac elvei melletti kiállást a magyar fiatalok reflexszerű hülyézésével.

Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, a személyek szabad mozgása, a szabad munkavállalás az Unió egyik legfontosabb alapelve. Az unió munkapiaca nem tiszta, definíciószerűen nem is lehet az: a bérek alakulását a munkaerő-keresleten és kínálaton kívül számos tényező befolyásolja. A munkaerő szabad mozgása azonban éppen a piac tisztulását hivatott szolgálni: egy ideális Magyarországon a dolgozni akaró fiatalok elvándorlása a magyar bérek növekedéséhez vezetne. De a VS szerzője a probléma ütőerén tartja a kezét: szerinte elszállt a frissdiplomások bérigénye.

A magyar kormány eközben mindent elkövetett annak érdekében, hogy a valóban kompetens, diplomás magyar fiatalok helyzete még kilátástalanabbá váljon: a diplomamentő program keretében éppen olyan fiatalok százait árasztja a munkaerőpiacra, akik önerőből egyetemi éveik alatt nem tudtak elsajátítani középszinten egy idegen nyelvet.

Hallották a jó hírt? A programban résztvevők 90%-a, 1200 ember gyorsított eljárásban már megszerezte a nyelvvizsgáját. A HVG szerzője már írhatja is, hogy 160 ezer forintot szeretnének kapni a magyar frissdiplomások, holott a közmunka a realitás.

A stratégiai megállapodások, az új munka törvénykönyve és a közmunkaprogram országa kiváló garanciákat nyújt a nagyvállalatoknak az európai sztenderdnél tartósan és aránytalanul alacsonyabb bérekre. Aggodalomra persze semmi ok, a Gyere haza fiatal program keretében már legalább 4 magyar fiatalt alkalmaznak hazai kis- és középvállalkozások. A VS.hu szerzője elégedetten dőlhet hátra.

Jó hír azonban, hogy úgy látszik, frissdiplomás fiatalként magunk is tehetünk a magasabb magyar bérekért. Ehhez nem kell mást tennünk, csak ellátogatni egy szimpatikusabb fapados légitársaság honlapjára, kiválasztani egy nekünk tetsző nyugat-európai várost, majd a „Return Date” rubrikában ráklikkelni a „One Way” gombra.

És akkor a HVG és a VS majd megírja, hogy Budapesten 255 ezer nettót követelnének a tehetséges magyar fiatalok. Nagy kár, hogy már 1500 eurót keresnek Koppenhágában, Utrechtben vagy Londonban.

*

A VS időközben megváltoztatta a cikk címét. Az eredeti cím a Facebookon látható. 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2015. október 28. 10:01
József Attila nem csak remek költő, hanem egy kiváló közgazdász is volt. Hazám című versében többek közt ezt írja: "A munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart," Hát igen. Na meg aztán a Zorbánkormány is adhatna, mondják sokan. Hiszen az átlag magyarországi dolgozó, tehát a melóstól az igazgatóig munkateljesítménye az eu-s magországok átlag munkateljesítményének a kb. 2/3-a. Az átlagbérek meg a 20-25%-ot érik csak el. Tehát lehetne akár duplájára is emelni a magyarországi béreket, még akkor is maradna haszon bőven a még akkor is olcsónak minősülő bérek miatt. Ez egy nagyon jó alkupozíció lenne a kormány kezében, ha a genyszterváltást követően és a posztkomcsi Horn báburalkodása idején a haza- és nemzetáruló SZDSZ vezetésével a teljes magyar tulajdonú ipart nem tették volna a nullával egyenlővé. Akkor most lehetne érdemben kikkel tárgyalni, de így előtte ki kellene fejlődnie egy új valóban magyar tulajdonosi rétegnek. Talán, majd ha s most "kivándorolt" észembereink tudással és anyagiakkal rendelkezve hazajönnek. De csak talán. Ez van.
Csikasz
2015. október 27. 22:26
És mi van a nyugati megélhetési költségekkel, kiváltképpen a rezsivel? Ez furcsán jött ki, nem "rezsicsökkentés" mantrában akartam kitörni. Na de a lényeg az, hogy az a pénz amit kint keresnek nyugaton az csak úgy tűnik en bloc jónak, ha közben feltételezzük, hogy mágikus körülmények között, minden este munka után magyarországon térnek nyugovóra azok a fiatalok és itt tudják elkölteni a megkeresett pénzt. Mert azt most megsúgom, mint szupertitkos gazdasági elemzést, hogy még az se tud önálló egzisztenciát kezdeni nyugaton, aki nem a minimálbérért megy ki. Ugyanúgy összezsúfolt közösbérlésű bérházi szopóág van ott kint, mint itt és pontosan ugyanolyan lepusztult és elhanygolt. Talán csak az a különbség, hogy a fejlett nyugaton minden szabad felületet állati és emberi ürülék is borít. A saját lakás ugyanúgy hihetetlen becsben tartott teljesítménynek számít nyugaton mint itt. És a most kiment és kuporgató munkavállalók igazábol csak azt spórolják meg, hogy ha visszajönnek és beváltjáka valutát akkor MOn hamarabb jutnak ingatlanhoz. Szerintem ez is bőven elég, de akkor mi van az állással és a kint befizetett TBvel stb. Tehát a cikk írója eltúlozza az előnyöket és nem számol a nagyon is problematikus realitásokkal.
Akitlosz
2015. október 27. 20:48
A magyar állampolgár dolgozók Magyarországon nem lesznek megfizetve, évtizedes távlatban sem. Lesz diplomamentő program, (át)képzési program családtámogatási program hazatérést támogató program lakásvásárlást támogató program közmunka program De versenyképes bérek, amelyekből meg lehet élni Magyarországon nem lesznek semmiképpen.
Akitlosz
2015. október 27. 20:44
"egy ideális Magyarországon a dolgozni akaró fiatalok elvándorlása a magyar bérek növekedéséhez vezetne." Nem feltétlenül. Ha a temérdek munkanélküli 10-20%-a elvándorol, akkor még mindig marad elegendő, így nem lesz munkaerőhiány és nem fognak a bérek növekedni. Aztán meg ha mégis elfogyna a magyar munkaerő, akkor a cégek egyszerűen importálnának külföldről munkaerőt még kevesebb pénzért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!