Ó, megbékélés!

2015. szeptember 15. 11:38

Végre, ha sok vitával is, egyeztetni kellene a történelemkönyveket, ahogy a németek és a franciák ebben is példát mutattak, nem folyton felhánytorgatni egymásnak (ráadásul eltúlozva) a másik vélt vagy valós „bűneit”.

2015. szeptember 15. 11:38
Sike Lajos
Erdélyi Riport

Elképzelhető nálunk ilyesmi, még akkor is, ha az egymásra-utaltság és a motiváció nem annyira erős? Mondjuk, pesti vagy debreceni tanárnő magyar nyelvre tanítsa a brassói, szebeni vagy akár jászvásári románokat? Álomnak is szép, pedig szükség volna rá, de akkora az önteltség, a nemzeti kivagyiság, az ellenérzés, hogy ez teljesen képtelenség. És e nyelvtanulósdi fordítva sem realitás. Pedig tíz-tizenöt éve úgy hittük, az Unió, a NATO, a stratégiai partnerség közelebb hoz bennünket egymáshoz, s a közös érdek alapján elindul az olyannyira várt történelmi megbékélés. Ám az azóta eltelt idő azt bizonyítja, hogy tovább mélyült az ellentét, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a román hatalom, ahányszor csak szükséges a hazai bajokról elterelni a figyelmet, kijátssza a magyar-kártyát.

Beszédes bizonyítékai ennek a napokban zajlott észak-erdélyi Horthy-féle be- és kivonulás évfordulója alkalmából tartott megemlékezések. Már Szatmárnémetiben több erre hangolt rendezvény volt, olyan lármás és ocsmány szöveggel, hogy az ember félt arra menni, hogy rajta kérik számon apja és nagyapja »cselekedeteit«, jóllehet tudták, hogy az egész ügy nemzetközi tárgyalásokon dőlt el, amelyen a román fél is részt vett. Annak többszöri hangoztatása, hogy a sebek nem gyógyultak be, egyenesen arra utalt, hogy a történtekért még külön megbűnhődik az erdélyi magyarság. Azt külön is biztosra vehetjük, hogy a román zászlónak a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára való sikertelen kitűzését valamilyen formában majd még megtorolják. Több mint cinizmus, hogy ugyan a törvény az épület homlokzatának bejárati része fölé teszi kötelezővé a nemzeti lobogó elhelyezését, a mostanság ambiciózus belügyminiszter mégis a tetőért büntetne. Márpedig nem lehet külön törvény románoknak és külön a magyaroknak, pláne egy olyan országban, ahol a nemzetiségi kérdést »példásan megoldották!« Feltehetően Borbély László ilyen esetekre is célzott, amikor a kisebbségellenes túlkapások monitorizálását javasolta az Uniónak! A vizsgálódásnak (ha egyáltalán lesz belőle valami) tartalmaznia kellene, hogy nem lehet egyoldalúan bemutatni a közös történelmet sem. Végre, ha sok vitával is, egyeztetni kellene a történelemkönyveket, ahogy a németek és a franciák ebben is példát mutattak, nem folyton felhánytorgatni egymásnak (ráadásul eltúlozva) a másik vélt vagy valós »bűneit«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2015. szeptember 15. 16:33
Az RMDSZ egy balliberalis part, ok penzelik az Erdelyi Riportot is. Soha nem tudtam megerteni, az erdelyi szavazok, akik konzervativak dontoen, hogy tartanak fel egy ilyen gitteyletet? Orban penze es befolyasa sem volt eleg a neppart beinditasara. Nagyon nagy a gyanum, hogy ez roman erdek. A kozbenjaro pedig a SRI.
anaphylaxiás sokk
2015. szeptember 15. 13:55
Már bocs, de nem rajtunk múlik az egyeztetés. Nekünk sokkal korrektebb könyveink vannak, mint a hisztériára épülő román nacionalista könyvek.
packó_
2015. szeptember 15. 11:51
Iuliu Maniu: " vagy mi, vagy ti. " A pasasnak az anyja magyar volt. Ezt követően miről beszélünk? A Sike Lajos meg legközelebb ne legyen gyáva arra menni, ahol magyar nemzeti ünnepről emlékezünk! Észak - Erdély visszacsatolásáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!