Lehet baloldal az új egyensúlyban?

2015. szeptember 23. 10:37

Az orbanizmus lényege pontosan a létező társadalom létező reflexeinek kihasználása, szelektív felerősítése, és ezek erejét kihasználva egy különutas, lokális, a nyugati trendeket elutasító társadalomépítési projekt megvalósítása.

2015. szeptember 23. 10:37
Ravasz Ábel
Kettős Mérce

A 2010 óta eltelt időszak egyik sarkos kérdése a magyarországi baloldali gondolkozók számára az volt, hogy rendszerként érdemes-e gondolni az orbáni Magyarországra, és ha igen, akkor rendszer- vagy kormányellenes módon kell és érdemes fellépni. Ez a beszélgetés az utóbbi időben elhalkult, és ahogy a Fidesz elitjei fokozatosan, egyenként átszervezik a magyar állam, gazdaság és társadalom egyes alrendszereit, inkább az a kérdés merül fel, minek nevezzük ezt az új, posztorbáni államot, sőt országot.

Az én provokatív válaszom erre: Magyarországnak. Számos jele mutatkozik ugyanis annak, hogy a jövő ködébe vesző, de egyszer majd bizonyosan bekövetkező posztorbáni »kármentés« feladata nem a visszaszervezés, a »mindent vissza« elv érvényesítése lesz, hanem az önmegtalálás az új játékszabályok, elvárások és társadalomszervezési módok között. (Ilyen jellegű, a posztorbáni hibridek létjogosultságát kereső beszélgetések egyébként már most is zajlanak, például az alaptörvény kapcsán.)

Számomra fontos alaptézisnek tűnik annak megértése, hogy alapvető különbség van az egykori baloldali-liberális kormányzás és a második Orbán-korszak jellege között. Azt gondolom – és talán ezt idővel empirikusan is bizonyítani lehet – hogy miközben a baloldali-liberális kormányok szélesen értelmezett pro-európai, modernizációs víziója elképzelt egy társadalmat, és utána a valós társadalmat ehhez próbálta jól-rosszul közelíteni, az orbanizmus lényege pontosan a létező társadalom létező reflexeinek kihasználása, szelektív felerősítése, és ezek erejét kihasználva egy különutas, lokális, a nyugati trendeket elutasító társadalomépítési projekt megvalósítása.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. szeptember 23. 16:58
Ábel, nem Lengyel László és TGM frigyéből született?
catalina9
2015. szeptember 23. 16:57
hű, de nulla...
crydog
2015. szeptember 23. 14:01
Na fiam, ülj vissza a romkocsmádba, igyál meg két dieselt, tolj rá egy jóféle jointot, aztán rágódj még egy kicsit ezen, mert ez bizony harmatgyenge..az ország terelgetését meg hagyd a felnöttekre..van ott elég libsi liba, tömj meg egyet.
briganti
2015. szeptember 23. 13:56
Ábel a rengetegben! Menj, és nézz valami becsületes, kétkezi munka után, fiam. Ne lopj, ne hazudj, ne áruld el a népet, ami eltart téged.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!