Képregény 2015

2015. szeptember 16. 10:05

A képregények helyzete elég mostoha: amellett, hogy magyarul viszonylag kevés jelenik meg és az is drágán, én is általában csak időkitöltőnek használom őket két „normál” könyv között.

2015. szeptember 16. 10:05
Pomsár Péter
Szubjektív Kultnapló

Cory Doctorow - Jen Wang: In Real Life

Egy régi molyos ismerős megkért, hogy dedikáltassam neki, én pedig kihasználtam a lehetőséget és jól elolvastam. Az ilyenek miatt sajnálom, hogy sem a képregénykiadás, sem a nyelvoktatás nem működik rendesen Magyarországon, az In Real Life Doctorow egyéb munkáihoz hasonlóan egyszerre érdekes, szórakoztató és a szó pozitív értelmében tanulságos, érdemes legalább eredetiben elolvasni. Röviden arról van szó, hogy egy MMORPG-rajongó tizenéves gémerlány egy új játékba regisztrálva találkozik egy fura karakterrel, akinek segítségével rádöbben, hogy amerikai középosztálybeliként valójában elég szerencsés (ez amúgy egy átlagos magyar tizenévesre ugyanígy igaz), ráadásul aktívan tehet azért, hogy jobb legyen azoknak, akik a bolygó kevésbé kellemes országaiban élnek. Közben pedig olyan fontos témákat érint a történet, mint a gyerekmunka, a könnyű, de illegális pénzszerzés, az online zaklatás vagy a legtöbb csoportra valamilyen szinten jellemző kirekesztés. Jó a történet, szép a rajzolás és gondolatébresztő, mi kell még?

George R. R. Martin: Kóbor lovag

Annak idején, a Robert Silverberg-féle Legendák antológiában találkoztam az azonos című novellával, ami egyébként emlékeim szerint az első történet volt, amit Martintól olvastam. A képregény gyakorlatilag ugyanazt tudja, csak persze jóval színesebb formában (és kiegészítve pl. a különféle nemesi családok címereinek rajzával): még bőven a Trónok harca ideje előtt egy Dunk névre hallgató fegyverhordozó ura halála után úgy dönt, hogy ha érvényesülni akar, akkor lovaggá kell válnia és meg kell mutatnia magát a következő nagy lovagi tornán. Így is tesz, közben pedig sokat tanul a lovagi életről és a világ működéséről, Martin szokásos stílusában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!