Jó reggelt, baloldal!

2015. szeptember 14. 21:19

A baloldal csak így lehet újra: ha elhiszi, hogy van miért léteznie, mert megváltoztathatók a társadalmi viszonyok. Lehet, hogy veszít, de legalább megpróbálta. Igazabb út számára baloldaliként veszíteni, mint nem baloldaliként nyerni.

2015. szeptember 14. 21:19
Pető Péter
Pető Péter
Népszabadság

„A választók Corbyn történetét akarták, mert azzal lehet társadalmat megváltoztatni. Megértették, a közösség építéséből, megszilárdításából következik a politikai siker, nem pedig a választási győzelemből az értékalapon építkező közösség. Az új ellenzéki vezér szombaton Londonban már tízezrekkel együtt menetelt a menekültekért. Ennyi a lényeg: hogy mind többen álljanak szemben az egyenlőtlenséggel és az igazságtalansággal.

Ezért lehetett sikeres a Sziriza, amelyet meg lehetett fojtani Görögországban. A pénzügyi és politikai elit jelezte, hol vannak a határok. De jön a Podemos Spanyolországban, Corbyn és a Munkáspárt Nagy-Britanniában, Bernie Sanders az Egyesült Államokban. Mert a politikai közösségek, amelyek baloldaliak akarnak lenni, lerázzák majd magukról a fiskális szó uralmán felnőtt megszorítás-baloldalt, ahogyan a gazdasági értelemben liberalizált baloldali múltat is: újra elszabadul a politikai fantázia.

A fiatalok pedig azért követik őket mindenfelé, mert nem adják a hitüket a rapid sikerért. Barcelonában például az újbaloldali polgármester elérte: a bankoknak adót kell fizetniük a tulajdonukban lévő, de több mint két éve üresen álló ingatlanok után. A baloldal csak így lehet újra: ha elhiszi, hogy van miért léteznie, mert megváltoztathatók a társadalmi viszonyok. Lehet, hogy veszít, de legalább megpróbálta. Igazabb út számára baloldaliként veszíteni, mint nem baloldaliként nyerni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2015. szeptember 15. 13:45
szar ügy, kis takonypóc, hogy idehaza meg még mindig csak ugyanazokat látod a balfenéken, mint akiket az elmúlt 25/70 évben is, és akik véletlenül se tudnak olyat mondani, amit legalább másfél-kétmillióan úgy éreznének, hogy hozzájuk szólnak (sőt, a fenti számjegyekből az utolsó nullát simán le is csaphatjuk, hálisten).
SigSauer
2015. szeptember 15. 13:32
Árszpétokák Jobboldal: Mindenkinek az érdemei szerint, ezért szavaznak ránk az érdemesek és ezért nem szeretnek az érdemtelenek. Baloldal: Sok az érdemtelen, hülyítsük őket. Aztán ha ránk szavaznak tényleg és nyertünk, kifizettetjük az érdemesekkel. Liberális (alias szélsőbal): Mindenkinek mindent szabad! Illetve legfőképpen nekünk. Másnak inkább nem. Akinek ez nem tetszik, az kirekesztő, rasszista, homofób, náci, stb. Szélsőjobb: Igazából ha nem lennének liberálisok, mi nem is léteznénk, mert akkor már minek?
cserebogár
2015. szeptember 15. 11:33
A vége igaz, kezdenek megváltozni a társadalmi viszonyok. S hűen politikai haszonleső érdekeikhez, megpróbálják befogni a szelet az új vitorlákba.
puszika
2015. szeptember 15. 10:45
Nyerni? Hol élsz te Peti fiam??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!