A történelem újra elkezdődött

2015. szeptember 06. 02:17

Huszonöt év, ennyi volt a „történelem nélküli” állapot Európában. Később talán „boldog békeidők”-nek hívják ezt az időszakot (is), de ennek már nincs különösebb jelentősége. Ideje feltápászkodni a tévé elől, a meccset élesben játsszák, az ablakunk alatt.

2015. szeptember 06. 02:17
Papp Attila Zsolt
Főtér.ro

„Jegyezzük meg jól a mai napot és az elmúlt hetek történéseit: olyasminek vagyunk szemtanúi, aminek negyedszázada nem voltunk.

Nincs okunk megkönnyebbülésre. A Keleti pályaudvar vándorbotot ragadó menekültjeinek elszállításával és – feltételezhető – áteresztésével még nem oldódott meg semmi, borítékolható, hogy néhány napon belül újra előáll a szükségállapot, és az úgynevezett Európai Unió nem játszhatja el a végtelenségig ezt a játékot, a »rendkívüli helyzetre való tekintettel«.

A »rendkívüli helyzet« ugyanis állandósulni látszik. A mindennapok váltak rendkívülivé. És a java csak most jön.

(...)

Legutóbb huszonöt éve volt ehhez hasonló kollektív élményünk, a '89-'90-es fordulat, majd az illúziók a közös Európa-házról, amelyben mindenki boldog, mint egy jóllakott óvodás. Azóta ez a ház recseg-ropog, a lakói nemcsak a kívülállóktól, de saját maguktól sem tudják megóvni, az utópiák pedig belefulladtak a Földközi-tengerbe vagy túlzsúfolt pályaudvarok szemeteskukáiban végezték.

Huszonöt év, ennyi volt a »történelem nélküli« állapot Európában. Később talán »boldog békeidők«-nek hívják ezt az időszakot (is), de ennek már nincs különösebb jelentősége. Nem ítélkezni kell, csak megérteni.

Ideje feltápászkodni a tévé elől, a meccset élesben játsszák, az ablakunk alatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. szeptember 06. 11:02
"nem kell ez az EU és kilépünk." - mert milyen is az az EU? Nem kilépni kellene, hanem felzárkózni! Nézzük csak pl. Ausztriát - ilyen: "(Ausztria) – az uniós szabályozással és gyakorlattal egyezően – a helyi, regionális termelésre, értékesítésre, valamint a kistermelői élelmiszer-előállításra úgy tekint, mint a vidéki lét és a biztonságos élelmiszer-ellátás alapjára.... A kisebb gazdaságokban a növényi és állati termék előállítása környezetbarát módon megoldható, jelentős mennyiségű, egyébként megsemmisítésre ítélt anyag az ilyen gazdaságok termelési folyamataiban fölhasználható." Hogy ez nem Ausztria, hanem az Erős Magyarország - A FIDESZ programja 2007-ből? Akkor miért is nem azt csináljuk?
Paragun
2015. szeptember 06. 10:53
Hallgassunk ebben a kérdésben is az egyetlen szavahihető jövendőmondóra, Nietzschére, amikor imigyen szól hozzánk: „Az egyetlen hatalom, amelynek ma van tartás a testében, amelyik képes várni, valamit még ígérni – Oroszország – a szánalmas európai kisállamiság és ideggyengeség ellenfogalma. Az egész Nyugatról kivesztek már azok az ösztönök, amelyekből a jövő fakadhat.”
apoa
2015. szeptember 06. 10:08
Európa-iszlámia
mr.Marcang
2015. szeptember 06. 09:46
"Huszonöt év, ennyi volt a „történelem nélküli” állapot Európában." Ezt talán a volt jugoszlávia lakóival kéne megtárgyalni! Nem? Te fasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!