Nemzetileg kiképzett ügynökök

2015. augusztus 04. 13:26

Most még nem bonthat pezsgőt Schiffer András, az majd csak jövőre lesz, akkor fogja épp tizedik alkalommal benyújtani ügynöktörvény-javaslatát a parlamentnek.

2015. augusztus 04. 13:26
Seres László
Seres László
hvg.hu

Az MSZMP állambiztonsági szolgálatának, struktúráinak és/vagy kádereinek hézagmentes átmentése az új világba nyilván számos fázison ment keresztül. Ma már csak a végeredményt láthatjuk, azt, ami eleve célja lehetett a kezdeti manővernek: a megbízók, a végrehajtók és a megzsaroltak, ill. többé-kevésbé önkéntes kollaboránsok kilétének teljes homályban hagyása. Kis ország vagyunk, ön is ismeri a volt besúgóját, csak még nem tud róla.

Az állambiztonsági iratnyilvánosság ügye, amit pontatlan leegyszerűsítéssel nevezhetünk ügynökügynek is, hosszú utat tett meg a szocialista elkenéstől és sunnyogástól a fideszes elkenésig és sunnyogásig. Teljesen nyilvánvaló, hogy a rendszert váltott elitek is attól féltek, a gazdasági, műszaki-tudományos, akadémiai és médiaélet lényegében összeomlana, ha kiderülne, miről és kikről is lehet itten szó. Bajnai Gordonnak hívták az utolsó felelős magyar miniszterelnököt, aki komolyan gondolta az iratnyilvánosság ügyét.

Ezt leszámítva az elmúlt, elfuserált ügynökügyi negyed évszázadért egyértelműen a »szakma«, a volt hálózat a felelős. Ez az állambiztonsági lobbi sikerrel verte le a szocialista kormányok időnkénti bátortalan felbuzdulását, sikerrel vitte jégre az SZDSZ időnkénti bátor próbálkozásait, és máig sikerrel vezeti orránál fogva a Fideszt. A kulcsszó teljesen nyilvánvalóan ugyanaz, mint anno, a kommunisták idején: a nemzeti érdek. Nemzeti érdek a hálózat sértetlen működése, nemzeti érdek a paksi paktum, nemzeti érdek a keleti nyitás. Csak Moszkvában van teljes, hiteles ügynöklista – közölte Németh Miklós (amit ő egyébként honnan is tudhat?), Moszkvában pedig ki a főnök? A volt KGB-s és baráti köre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polgár Gyula
2015. augusztus 04. 21:10
Én, mint volt több ügyosztályos ügynök, javaslom Schiffer András „egy ügyű” képviselő úrnak, hogy először a tágabb felmenői között kutakodjon, majd ezután, tizedszer…adja be a már többször leporolt törvény javaslatát. Tudom, valamicske politikai tőkét szeretne ebből a tipikusam magyaros dagonyából, de nem hiszem, hogy menni fog. Érdekes, mindig azok akarnak feltárni, akik nincsenek helyzetben. A legalkalmasabb pillanat a Horn kormány idejében volt. Akkor még lett volna értelme, de az SZDSZ nagyon megijedt a saját árnyékától politika értelemben korruptak voltak, eljátszották, hogy ők mennyire akarják, de ez ócska porhintés volt. Később egy echte SZT tiszt kormányába is beneveztek. A nagy lehetőséget a bal-liberális oldal szalasztotta el ez kétségtelen. Korábban én is a teljes feltárás híve voltam, de később beláttam, hogy az embereket semmi más nem érdekli, mint a virtuális bosszúvágy - /lássátok feleim én nem voltam, de bezzeg a szomszéd az igen/. Katarzisról meg megbocsájtásról beszélnek. Azt szeretnék, hogy az ügynök hamut szórjon a fejére, könnyezve, lapos kuszásban szaporán kérjen bocsánatot. Erre az élvezetre vágyik a publikum egy része. Hát erre várhat. Hogy morálisan rendben volt e, a diktatúra ügynökének lenni, azt majd eldöntik a következő generációk, amikor már kihal a teljes érintett nemzedék. Szerintem ügynöknek lenni abszolút immorális kérdés, da hangsúlyoznám, hogy nem csak a diktatúrákba. Természetesen felmerül a kérdés – és akkor most mi van? Most minden rendben? Jobb, ha ezt most nem tudjál és nem is sejtik. Sajnos azt is tudomásul kell venni, hogy az úgynevezett „áldozatok”-ra sem vetne mindig jó fényt, a róluk irt jelentések. Rengetek agyalmány jelentés született . A „frankó” jelentések meg igazak voltak. Az is igaz, hogy nagyon káros jelentések is születtek, ami meg nehezítette az „áldozat” életét. Ebben a titkos szolgálati játékban két fontos ember volt. Akiről jelentettek, és aki jelentett. Két fontos ember. Az egyik az „áldozat” nagy információ értéke volt és a hatalommal vélhetően szembe állt. A másik fél az ügynök, aki szintén valamelyest fontos ember volt, mert különbem, hogy jutott volna információk birtokába. Kellő cinizmussal megjegyezném: Jó ismerősöm mondta, hogy ő bezzeg nem volt ügynök. Igen – mondtam. Azért nem voltál mert tisztességes TSZ könyvelőként csak azt tudtad volna „besúgni”, hogy Évi feleséged elsózta e a vasárnapi levest, vagy nem. Schiffer és Seres uraknak még azt üzenem, hogy a rekkenő hőségre való tekintettel halasszák el a háromprhármasozást szeptemberre, nehogy megüsse őket a guta.
írmag
2015. augusztus 04. 20:45
Hazudós seres, te írod a barátaidról: "140 neves értelmiségi polgártársunk aláírásával deklarálja a baráti spicli nem spicli" szabó istván filmes besúgóról, a "tüntető gratulációk"-ról is böfögsz. A szarkeverésen kívül mit szeretnél? A műszertörténész kenedi ügyét tisztázd markó györggyel, miért is maradt ki a két Kalef-ről szóló könyvéből?
catalina9
2015. augusztus 04. 19:18
Secnir [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 4. 13:39 nocsak, keresgéljen" Nocsak nem keresgélek, inkább mondja el az "igazát" Rajta Secnir, halljunk valami érdekeset!
catalina9
2015. augusztus 04. 19:17
Fakutya Vigyora http://Je suis Csemer Boglárka 2015. augusztus 4. 15:35 A Hávégés-Szadista Kenedi műszerésznél tessék reklamálni, ávósfattyúk." emlékszem, volt egy bő nyállal összehozott Kenedi jelentés 2007 körül, /ami nagyjából olyan semmitmondó volt mint a Gönczöl jelentés/ és Szilvásynak lett átadva, aztán semmi nem lett belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!