Agitátorok

2015. augusztus 12. 08:14

A magyar revizionizmus úton-útfélen való felemlegetésével Bukarest ki is röhögteti magát, miután Traian Băsescu immár menetrendszerűen követeli Moldova bekebelezését.

2015. augusztus 12. 08:14
Rostás Szabolcs
Krónika.ro

„Akár a két országban hatalmon lévő erők közötti kibékíthetetlen ellentétekkel is magyarázhatnánk az elmúlt években immár sokadjára kiújult román–magyar nézeteltérést, ám a konfliktus gyökere sokkal mélyebben lapul. Először is ott, hogy miközben Budapest sohasem érzi sértve magát, ha Bukarest lépéseket kezdeményez a magyarországi románok identitásának megőrzése érdekében, Románia mindannyiszor kikéri magának, ha Magyarország szót emel az erdélyi magyar kisebbség jogaiért.

Legyen szó az önrendelkezésről, az anyanyelv- vagy a nemzeti jelképek használatáról, a mindenkori román politika szélsőségességet és revizionizmust kiált, sőt – ahogy azt most a bukaresti magyar nagykövet esetében is tette – még a két országot összekötő utak megépítésének, az új határátkelők létesítésének sürgetését is frontális támadásnak veszi.

(...) Ráadásul a magyar revizionizmus úton-útfélen való felemlegetésével Bukarest ki is röhögteti magát, miután Traian Băsescu immár menetrendszerűen követeli Moldova bekebelezését. Ebben a helyzetben talán az lenne a bölcsebb, ha a viccbéli Marcsa nénihez hasonlóan hagynánk, hogy ezek az agitátorok beszélgessenek csak egymással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2015. augusztus 12. 16:29
'Ráadásul a magyar revizionizmus úton-útfélen való felemlegetésével Bukarest ki is röhögteti magát' Nem hallom azt a nagy röhögést (sajnos), inkább Lukács Csabával értek egyet, aki szerint aljasul és sunyin, de hatékonyan politizálnak.
nisz
2015. augusztus 12. 10:27
"Ez egy többlépcsős folyamat; legyen önrendelkezés, saját nyelvhasználat, önkormányzat, oktatási- és kulturális intézmények, egyszóval ne legyen a boldogulás egyetlen módja az asszimiláció. Ha a magyar közösség ily módon jól érzi magát, sokasodni kezd, akkor nem fogyni, hanem növekedni fog a magyar többségű terület, s majd hosszú-hosszú idők múlva lehet másmilyen függetlenségről beszélni!" A magyarság fogyásában nem egyetlen tényező az asszimiláció. Rengetegen vándoroltak az anyaországba, volt egy hírhedt lakosságcsere a csehszlovák elvtársakkal. Ami az asszimilációt illeti, szerintem a második generáció után nagyrészt visszafordíthatatlan, főleg akkor, amikor az anyaország gazdaságilag gyenge. És ne legyenek illúzióink, a jelenlegi politikai elit alatt nem fog dübörögni a gazdaság; éppúgy hülyeség a "pannon puma", mint a "Magyarország jobban teljesít". A politikai elit a pártharcokhoz ért valamennyire, (bár a többség még csak ahhoz sem, csak a helyezkedéshez) nemzeti elkötelezettségű, jól képzett embert alig-alig lehet találni köztük.
Antigoné
2015. augusztus 12. 10:01
Mondtam már: nem tudják megbocsátani nekünk, amit ellenünk vétettek.
Dénia
2015. augusztus 12. 09:29
Ezek a nagy nyugati européerek. Legalábbis a mi jobboldalunk szerint. De az uniót sem zavarja. Ne gondolja senki, hogy az Uniót, vagy Amerikát zavarni fogja egy pillanatig is, hogy ezek Moldovát akarják visszakapni, miközben a magyar revizionizmustól rettegnek. Simán megígérik nekik az amcsik, ha úgy hozza érdekük pl. az oroszok miatt, miközben majd ránk köpködnek,hogy nacionalisták, meg revizionisták. És mindeközben piedesztára emelt európai érték az önrendelkezés. Csak nem a magyar kissebbségeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!