Több embercsempészt is elkaptak a rendőrök

2015. július 31. 12:41

Magyarországon magyar, külföldön magyar és Magyarországon külföldi embercsempészekre is lecsaptak a rendőrök az utóbbi napokban. Az M5-ös autópályán egy magyar férfit fogtak el, aki nyolc szír állampolgárt vitt volna az ország belsejébe; Csehországban egy magyar kamionost értek tetten, ő mintegy 80 migránst szállított; egy macedón férfit pedig az M1-es autópályán kapcsolták le, aki szintén szíreket vitt volna Németországba.

2015. július 31. 12:41

Elfogtak egy magyar embercsempészt a rendőrök az M5-ös autópályán Lajosmizse közelében, a férfi nyolc szír állampolgárt próbált az ország belsejébe vinni – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t. Bársonyné Magó Krisztina őrnagy közleménye szerint az autópálya-alosztály járőrei csütörtökön figyeltek fel a parkolóban nyitott ajtókkal várakozó autóra, amelynek vezetője megpróbált elfutni a rendőrök elől, de elfogták. 

Az autóban öt szír határsértő és három gyermekük utazott, akik menekültstátus iránti kérelmet nyújtottak be, ezért átadták őket az illetékes Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak. Az 51 éves szegedi férfi a gyanú szerint felvette az autójába a határt korábban illegálisan átlépő szír állampolgárokat, és fizetség ellenében vitte őket tovább.

Csehországban egy magyar kamion bukott le

Mintegy 80 illegális bevándorlót szállított az a magyar rendszámú kamion, amelyet pénteken délelőtt tartóztatott fel a cseh rendőrség a D5-ös autópályán Nyugat-Csehországban – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió pénteken. „Megerősíthetem, hogy megállítottunk egy kamiont, amelyben több tucatnyi személyt találtunk. Jelenleg vizsgáljuk a részleteket, folyik az érintettek azonosítása, állampolgárságuk megállapítása” – fogalmazott Ivana Jelínková, rendőrségi szóvivő. A magyar kamion Németországba tartott.

Jelínková később elmondta, hogy a magyar tehergépkocsiban 76 külföldi állampolgár, köztük 23 gyermek volt. Az illegális bevándorlókat, akik személyi iratok nélkül utaztak, és a rendőrség szerint pakisztáni, afganisztáni és szíriai állampolgárok, kihallgatásuk és azonosításuk után menekülttáborban helyezik el. 

A televízió szerint a magyar rendszámú kamiont a Tachov város közelében fekvő Ostrov u Stríbra településnél állította meg a rendőrség. Jelínková megerősítette, hogy a kamion vezetője külföldi állampolgár volt. „A menekülteket átveszi az idegenrendészet, hogy azonosítsa őket. A kamion sofőrje ellen eljárást indítottunk, de kihallgatására még nem került sor” – nyilatkozta Jan Michalec, a tachovi bűnügyi rendőrség főnöke a Novinky.cz hírportálnak.

A Novinky.cz úgy tudja, hogy a kamion sofőrje magyar állampolgár. „A tehergépkocsi sofőrjét és kísérőjét meg nem engedett határátlépés szervezésének és lehetővé tételének gyanújával őrizetbe vettük. Amint megkezdődik ellenük a büntetőeljárás, mérlegelni fogjuk, hogy az államügyésznek javaslatot tegyünk előzetes letartóztatásukra” – pontosított Jelínková. A hírportálon közölt rövid videofelvétel szerint a rendőrautók körében lefilmezett magyar rendszámú kamion kék ponyváján az M&M Hungária Kft. felirat olvasható. 

Egy macedón férfit is lekapcsoltak

Embercsempészés bűntett gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség egy 28 éves macedón férfi ellen, aki öt szír állampolgárt akart Budapestről Németországba csempészni az autójával – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken honlapján.  A közlemény szerint a megyei főkapitányság munkatársai szerda délelőtt az M1-es autópálya 25-ös kilométerénél állítottak meg egy osztrák rendszámú járművet, amelyben öt – illegálisan az országban tartózkodó – szír állampolgár utazott.

A járművet vezető macedón férfit a Pest megyei rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. Az ellene indított eljárást a nyomozóhatóság befejezte és az iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek. A szír állampolgárokat a rendőrök a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársainak adták át – írta a főkapitányság. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. július 31. 15:50
Nem értem miért menekülnek, ha van pénzük? Vagy mindnyájan némák? Mert az embercsempész nem beszéli a nyelvüket- helyettük " A PÉNZ BESZÉL"!
Berecskereki
2015. július 31. 14:10
Ugyan má! Ezek nem embercsempészek, hanem "Ismerd meg Európát" idegenforgalmi szakemberek, ahogy a Jobbik volt tagja is.
3M..
2015. július 31. 13:31
Örvendetes, ha befelé hozta volna a zombikat. Ha kifelé viszi mint a kamionos, akkor viszont kitüntetést érdemel. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!