Amiben Ciprasz és Schäuble is egyetért

2015. július 27. 08:21

A mai görögök most Nagy Sándorénál kevéssé ambiciózus, de mégis lelkesítő célt tűzhetnek maguk elé: végre ismét saját maguk uraivá válhatnak.

2015. július 27. 08:21
Szent-Iványi István
hvg.hu

„Mindez emlékeztet a görög történelemből jól ismert helyzet megoldására, a kibogozhatatlan gordiuszi csomó átvágására. Sokan próbálkoztak vele, de senkinek sem sikerült kibogozni a csomót, míg világhódító Nagy Sándor egy újszerű megoldást talált a problémára: kardjával egyszerűen kettévágta. A legenda szerint ez nyitotta meg az utat ahhoz, hogy Ázsia ura lehessen. A mai görögök most ennél kevésbé ambiciózus, de mégis lelkesítő célt tűzhetnek maguk elé: végre ismét saját maguk uraivá válhatnak.

Ez az út sem kockázatmentes és a fájdalmas következmények sem takaríthatók meg. Az államcsődnek rövid távon nagyon komoly társadalmi, gazdasági és politikai következményei lehetnek, de legalább van ésszerű remény a kilábalásra. Vannak biztató példák, bár minden ország helyzete más, mégis óvatos reményekre jogosíthat fel Argentína vagy Izland példája. Az új kezdetet követően Argentínában egy sikeres piaci alkalmazkodás ment végbe, gyors növekedés mellett, amit elsősorban az export növekedése vezérelt. Erre Görögországnak kevesebb esélye van, mint Argentínának volt. Ugyanakkor Görögország nagy előnye, hogy az Európai Unió része és legfőbb hitelezője is az EU.

Ezt az utat is csak akkor járhatja eredményesen Görögország, ha ez egy tervezett, az EU-val közösen menedzselt és folyamatosan ellenőrzés alatt tartott államcsőd. Az EU-nak garanciát kell adnia arra, hogy szolidáris marad Görögországgal és a nehéz időkben mindent megtesz az államcsőd pusztító társadalmi hatásainak mérsékléséért. Görögország pedig végre esélyt kap arra, hogy a saját útját járja és az általa választott vezetők receptjét kövesse. Ez véget vethet a blame game-nek, mivel innentől már nem a trojka gyűlölt vezetői felelnek a görög gazdaság teljesítményéért, hanem a görög vezetők. Megmutathatják, hogy mit tudnak akkor, ha nem a hitelezők diktálnak többé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moha
2015. július 27. 14:04
Szent -Iványi egy ilyen nyulfarknyi leírásban is képes mindazt a hamisságot álságosságot, szemforgatást demonstrálni ami a hajdani szdszt nemzetidegenként jellemezte...nem szeretnék tőle olvasni, sem hallani róla...semmit
néhai Ch.Pilot
2015. július 27. 12:31
A görög államadósság nagyobb, mint Görögország termelőeszközeinek összértéke. Ez önmagában garancia arra, hogy soha vissza nem fizethető. Ha valaki innentől "saját lábra állást" vizionál, az gazdasági analfabéta.
lajkakutyus
2015. július 27. 11:59
Kit érdekel ennek az szdsz-es csimbóknak a szómenése? Ha a görög helyzetről akarok olvasni, tucatnyi kiváló szakember véleményét lapozom fel. Semmitmondó xarságokat semmitmondó emberektől kár közölni
Marcus015
2015. július 27. 11:45
A görögök túlköltekeztek. Ha ismét a saját maguk uraivá akarnak válni akkor takarékoskodniuk kell és vissza kell fizetniük az adósságukat. Más út nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!