Európa és a német Zeusz

2015. július 09. 13:19

Az euró szétveri Európát, mert konvergencia helyett az erősöket erősíti a gyengébbek kárára.

2015. július 09. 13:19
Róna Péter
Magyar Nemzet

„Már a kezdetek kezdetén tudtuk, hogy a »görög« euró túlértékelt árfolyamon lett bevezetve a »német« euróhoz viszonyítva, aztán az évek folyamán ez a túlértékeltség 25 százalékossá vált. De azt is, hogy az úgynevezett »belső leértékelés« – más néven a bérek és a szociális juttatások visszavágása – csak azokon segít, akiknél a külkereskedelem a GDP meghatározó mérete, és ez lehetővé teszi a csökkentett bérköltségek segítségével megnövelt versenyképességet. Ezek pedig nem a görögök.

Szintén régóta tudjuk, hogy az alulértékelt »német euró« óriási, mára 1300 milliárd euróra duzzadt külkereskedelmi mérlegtöbbletet hozott Németországnak a többi euróövezeti tagországgal szemben. Az euró tehát szétveri Európát, mert konvergencia helyett az erősöket erősíti a gyengébbek kárára.

Ha mindezt tudtuk, miért kellett öt évet várni arra, hogy a valutaalap négy nappal (!) a görög népszavazás előtt kiadott tanulmányában végre beismerje: Görögország külső adósságának legalább 40 százalékát el kell engedni, adni kell a fennmaradt összeg törlesztéséhez egy 20 éves (!) moratóriumot, és a görög gazdaság talpra állításához szükség lesz további 60 milliárd euróra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. július 10. 06:16
Abban biztos vagyok, hogy az eu eddigi ténykedését tekintve a legrosszabb megoldást fogja választani.
tango47
2015. július 09. 17:53
Ez rendben is lenne, csak egy dolgot nem említ Róna úr: a spanyolok és a portugálok szótlanul fognak tovább is nyomorogni ahelyett, hogy ők is kérnék a tartozásaik egy részének elengedését? No és a többi eu-s ország?
Berecskereki
2015. július 09. 16:50
"Az euró tehát szétveri Európát, mert konvergencia helyett az erősöket erősíti a gyengébbek kárára." Na ja! Ha az euró nem lenne és helyette az USA dollár lenne, akkor ugye ez az USA gazdaságát szétverné, gyengítené? Hol Végezte és hol töltötte munkásságának nagyobb részér Róna? Csak nem Amerikában? Ugye ott is mindig a nagytőke ellen dolgozott, a bérből élőket képviselve? "az úgynevezett »belső leértékelés« – más néven a bérek és a szociális juttatások visszavágása – csak azokon segít, akiknél a külkereskedelem a GDP meghatározó mérete, és ez lehetővé teszi a csökkentett bérköltségek segítségével megnövelt versenyképességet. Ezek pedig nem a görögök."- mondja. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a felvett hiteleket nem a reálgazdaságban, exportképes termékek előállításában "fialtatták", hanem infrastrukturális beruházásokra költötték, s az így származó bevételeket jóléti kiadásokra fordították, majd a hiányzó forrást ismét hitelből finanszírozták. Amikor ezt a befektetők észrevették, kivonták azt a tőkét is amit bevittek és a bűvészmutatvány összeomlott. Mindezt korábban, vagy akár most felfedezni nem igényel különleges tudást.
Onurisz
2015. július 09. 16:48
A Magyarországról szóló homályos és aktuálpolitikai szólamoktól eltekintve lénygében igaza van. Lényegében, de nem mindenben. A görög ügy azért nem egyszerű, mert nem csak a görögök vannak leszakadóban, hanem az olaszok, spanyolok, portugálok, s számos kelet-közép európai társadalom is, köztük mi is. De még a legjobb mutatókkal rendelkező egykori szovjet zónához tartozó országoknak sem sikerült felzárkózniuk. A görögökön lehetne is segíteni, de mi lesz a többiekkel. Egyébként pedig Róna Péter hogy fordulna szembe a multivilág és az USA Európával kapcsolatos érdekeivel az apró Magyarországot képviselve, ha még a központ, Németország sem tud és mer?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!